latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:03 ⇒ 14/04/2021 | 07:53 | Аутор: РТРС

Старији од 65 година и даље први у реду за имунизацију (ВИДЕО)

Грађани старији од 65 година и даље први у реду за имунизацију. Ревакцинација данас у Зворнику , Сокоцу и у Дому пензионера у Бањалуци.

Приједорски Дом здравља привремено је обуставио ревакцинацију јер је због нестанка електричне енергије дошло до прекида хладног ланца.

Информације о процесу ревацинације морају доставити Институту за јавно здравство. Сви који су примили прву дозу немају разлога за бригу , јер одгађање ревакцинације неће угрозити стварање заштите организма.

Богдана Тодоровић је у Дому пензионера у Бањалуци. Више од годину није видјела дјецу која живе у Италији. Вакцина је за њу сигурна карта за путовање и спајање са породицом.

- Сад се надам, ако Бог да, да буде све у реду па да и они стигну овдје у Бањалуку. Тако да сам баш одушевљена и задовољна што је овако протекло у највећем реду овдје у Дому, без икаквих чекања, стварно је организација на висини - рекла је она.

Зворничани старији од 65 година у наредна три дана примиће прву дозу кинеске вакцине Синовак.

- Добро се осјећам, хвала особљу, хвала струки. Треба слушат идокторе, једино нас могу спасити - доктори и Бог - рекао је Ратко Марковић.

Астра Зенеком је вакцинисано 90 Сокочана старије животне доби. Љекари подсјећају да прва доза вакцине није довољна за стварање имунитета.

- Имуни систем је пољуљан са вакцином, креће продукција антитијела. То је ја кажем један прозор, кад још увијек пацијенти нису заштићени од вируса корона, потребно је да прође један период да се створе антитијела да га штите - рекла је Адријана Станар директорка Дома здравља "Др Љубомир Ћеранић" Соколац.

Ревакцинација старијих привремено је обустављена у Приједору. Нестанак електричне енергије у неколико наврата, довео је до прекида хладног ланца вакцине.

- У више наврата дошло до поремећаја температуре у самом фрижидеру, односно замрзивачу у односу на температуру која је предвиђена на којој се чувају вакцине - навео је Слободан Јавор в.д. директора Дома здравља Приједор.

Ревакцинација у Приједору биће настављена, а о датуму грађани обавијештени. Љекари увјеравају да су све раније вакцине безбједне.

- Оне су биле у режиму хладног ланца и потпуно су безбједне, те што се тиче наших суграђана нема никакве потребе за забринутост - нагласила је Милица Отковић начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор.

Одгађање вакцинације другом дозом неће угрозити стварање заштите организма и коначни ефекат вакцинације. Заштитно дејство вакцине се почиње уочавати већ након 14 дана од прве дозе, појаснили су из Института за јавно здравство.

Све вакцине које су тренутно доступне у Српској дају се у двије дозе са размаком од три до 12 недјеља зависно од произвођача вакцине. За Спутњик препоручени период од прве до друге дозе износи од 21 до 28 дана.