latinica  ћирилица
24/04/2021 |  13:24 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Спасић: Станивуковић је већ морао да поднесе оставку

Један од најбољих бивших југословенских обавјештајаца Божидар Спасић истакао је да би градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић већ морао да поднесе оставку због незапамћеног међународног скандала са покушајем прислушкивања предсједника Србије Александра Вучића на недавном састанку са званичницима из Републике Српске у Бањалуци.
Божидар Спасић (Фото: srpskacafe.com) -
Божидар Спасић (Фото: srpskacafe.com)

- Ово је незапамћен скандал и незапамћен покушај шпијунирања предсједника Србије. Не могу да вјерујем. Просто, то се не ради. Не могу да вјерујем да је да је неко испао толико наиван да то уради - рекао је Спасић за Срну.

Он је изразио увјерење да ће службе овај случај до посљедњег секунда да истраже, јер се, како је навео, предсједнику Вучићу редовно догађају непријатности када дође на подручје Републике Српске, односно на подручје БиХ.

Спасић је подсјетио на догађај у Поточарима /покушај атентата на Вучића током комеморације у Сребреници/, наводећи да се сада десило да у Бањалуци неко преноси његове разговоре.

Он је рекао да ће овог пута службе "истјерати до краја", односно испитати шта се ту догодило, без обзира на евентуалне политичке посљедице.

- Ту оправдања нема. Напросто би градоначленик Бањалуке морао већ, док сада разговарамо, да поднесе оставку. То је међународни скандал. У таквим ситуацијама џаба правдање, службе ће тачно установити све - истакао је Спасић.

Он је оцијенио да се може претпоставити да су постојале одређене структуре, могуће у Сарајеву, или на некој другој територији, које су жељеле да непосредно слушају разговор Вучића да би се касније монтирали дијелови тог разговора у неки непријатељски чин и Вучић представио опет у свјетлу које му не припада.

- Из тих разлога постој велики бијес код нас припадника службе, и у том смислу ће бити истрага, вјероватно, детаљно вођена - нагласио је Спасић.

Он је додао да су нејасни мотиви и намјере да се за такве састанке, када је ријеч о предсједницима држава и високим државним фунцкионерима, користе прислушна средства, а "бубица" је прислушно средство, које је имало за задатак да преноси све шта се разговара у просторији.

- Не могу уопште да оцијеним каква је то шпијунска игра, која је сврха постављања и држања те "бубице". То није уобичајено. Тамо је било доста агената, других неких лица која су могла, ако је већ неко хтио да има тај разговор, да имају и "бубице". Али један званичник Бањалуке, градоначелник? Мислим да је то скандал и безобразлук - оцијенио је Спасић.

У том смислу, додао је он, сада је веома дискутабилно како службе да установе које су њему биле крајње намјере.

- Свако правдање у вези са тим чињеницом као "заборавио сам да скинем "бубицу" или "намјерно сам је ставио да бих боље чуо" су чисте глупости и "вађење". Рачунао је да нико неће примијетити или видјети - нагласио је Спасић.

Међутим, додао је он, захваљујући служби која обезбјеђује предсједника Србије, чувене "Кобре", тај апарат је уочен и на вријеме је спријечено прислушкивање.

Он је оцијенио да ће бити веома интересантно, шта ће се установити, јер ће вјероватно тајне службе да воде истрагу.

- Питање је коме су били намијењени непосредни подаци са састанка предсједника Вучића и тог Станивуковића, који је држао "бубицу" и омогућио трећим лицима да чују оно што можда није требало да се чује - појаснио је Спасић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изазвао је реакцију протокола предсједника Србије Александра Вучића, када је на састанак руководства Републике Српске и Србије у Бањалуци ушао са "бубицом" и покушао да снима разговор.