latinica  ћирилица
03/05/2021 |  16:22 ⇒ 16:29 | Аутор: Агенције

ФЕСТ: За награде 18 филмова из 12 земаља

Међнародни филмски фестивал ФЕСТ 2021, одржаће се од 7. до 16. маја, у организацији Центра београдских фестивала на четири локације - у Сава центру, Комбанк дворани, Дому омладине Београда и биоскопу Синеплекс Галерија.
ФЕСТ 2021 (Фото: rtv.rs) -
ФЕСТ 2021 (Фото: rtv.rs)

У главном такмичарском програму ФЕСТ је 18 филмова из 12 земаља.

У жирију главног такмичарског програма су глумац Игор Ђорђевић, редитељ Дане Комљен, грчки редитељ и сценариста Захариас Мавроеидис, глумица Дубравка Ковјанић и бх. редитељка Инес Тановић.

У овом програму је и један од кандидата за Оскара у категорији филмова ван енглеског говорног подручја – туниски филм "Човјек који је продао своју кожу". У овом остварењу, једну од главних улога тумачи Моника Белучи, гошћа отварања ФЕСТ-а 2017. године.

Публика ће моћи да погледа и филмове "Ноћ краљева" француског редитеља Филипа Лакота, аргентински филм "Ловац" редитеља Марка Бергера, америчку комедију "Палм Спрингс", италијанско остварење "Тамна бајка" од Дамијана и Фабија Иноћенца, филм "Дјеца сунца" славног иранског редитеља Маџида Маџидија, и остварење "За дјецу" њемачке редитељке Барбаре От.

- "Енфант Терибле" је бриљантан њемачки филм који је заслужио чисту десетку, а третира једну врло захјтевну тему – живот Рајнера Вернера Фасбиндера. То је филм који заиста препоручујем, да се никако не пропусти - навео је Југослав Пантелић, умјетнички директор фестивала.

У главном такмичарском програму су и три домаћа филма - "Оаза", "Жив човјек" и "Лихвар".

Филм "Оаза" је прошле године премијерно приказан на Венецијанском филмском фестивалу, гдје је освојио награду за најбољи европски филм у секцији Дани аутора. Ову награду додјељује мрежа Европа Синемас.

"Жив човјек" је нови филм Олега Новковића, за који је сценарио написала Милена Марковић, а главну улогу тумачи Никола Ђуричко.

Филм "Лихвар" Немање Ћеранића написан је по сценарију Страхиње Маџаревића.

Интересантно је да ће се и двије српске мањинске копродукције наћи у трци за награду - филм "Застој" редитеља Винка Медерндорфера (Словенија, Србија, Сјеверна Македонија), који ће имати свјетску премијеру на ФЕСТ-у, и филм "Потенцијални кандидат" Еркана Кесала (Турска, Србија).