latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Гамалеја: Интервал између двије дозе вакцине Спутњик може се продужити до три мјесеца (ВИДЕО)

Интервал између двије дозе вакцине Спутњик, од раније одобрених 21 дан, може се продужити до три мјесеца, резултати су истраживања руског центра "Гамалеја". Препорука је ово и за особе које се након примања прве дозе руске вакцине, заразе вирусом корона.
Вакцина Спутњик - Фото: РТРС
Вакцина СпутњикФото: РТРС

Спутњик је двокомпонентна вакцина јер се 21 дан након прве, прима и друга доза. Нова истраживања руског центра "Гамалеја" говоре да између примања двије компоненте може проћи до три мјесеца.

- Битно је да размак не буде краћи од минимално препорученог, значи 21 дан, а сваки размак који је дужи је добар и одговарајући да би се стекао адекватан имунитет - нагласио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Душко Перовић, шеф Представништва Републике Српске у Русији, истиче да је у почетку, када је направљена руска вакцина, период између двије дозе био 21 дан.

- Међутим, каснијом разрадом дошло се до податка да се највећа количина антитијела ствара око три мјесеца и да је најбоље да се у периоду од 21 дан до три мјесеца прими друга доза - додао је.

Дужи размак између двије вакцине погодује и особама које се након примања прве дозе заразе вирусом корона, објашњава професор Сергеј Бољевић, шеф катедре патологије на Сеченовском универзитету у Москви.

- Ако сте се послије прве дозе, након које још нисте добили довољну количину антитијела, заразили вирусом корона, онда је 21 дан превише рано да се добије друга доза. Свакако да онда треба сачекати да се особа опорави, па тек онда да добије другу компоненту кроз два или три мјесеца - рекао је доктор Бољевић.

Иако се поистовјећује са ревакцинацијом, примање друге компоненте вакцине Спутњика то није. Бољевић објашњава да се ревакцинација врши првом компонентом шест мјесеци након примања обје дозе. Процес имунизације Спутњиком, дакле, завршава се након треће вакцине.

- Људи који су већ добијали ревакцинацију послије пола године имали су далеко већа антитијела него послије друге дозе прве вакцинације. То значи да ревакцинација далеко више увећава антитијела него послије друге компоненте - додао је.

Када је ријеч о интервалу, регулатори могу појединачно одлучити да ли ће становништво вакцинисати другом компонентом након 21 дан или у периоду до три мјесеца, закључују из Института "Гамалеја".