latinica  ћирилица
08/05/2021 |  21:28 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија жели да буде равноправни члан ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је Дан Европе, 9. мај, истичући да Србија жели да буде равноправни члан ЕУ.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

- Пуноправно чланство Србије у ЕУ, уз компромисно решење о питању Косова и Метохије, начин је да остваримо циљ и нашу земљу учинимо уређеном и успешном. То би значило да смо на добром, европском путу - рекао је Вучић, који је вечерас у Скупштини града Београда присуствовао свечаности поводом обиљежавња Дана Европе.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједник Србије је подсјетио и на важност реформи.

- Морамо много напора да уложимо у реформе. Посебно су важне реформе у области владавине права којима озбиљно приступамо - рекао је Вучић.

Он је навео да је ЕУ најважнији трговински партнер Србије.

- Вјерујем да ћемо новом снагом успјети да промијенимо однос грађана Србије и да добијемо веће поштовање од представника ЕУ - рекао је Вучић.

Он је захвалио челницима ЕУ за сарадњу на најважнијим инфраструктурним пројектима, као што је пруга Београд - Ниш - Прешево, поручивши да се да Европа може да рачуна на Србију.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици у свом обраћању рекао је да епидемија корона вируса представља посљедњи стрес који тестира јединство ЕУ.

- ЕУ је показала спремност да реагује. Први пут смо успоставили јединствен механизам за дистрибуцију медицинске опреме и вакцина. Пандемија нас није спречила да постигнемо нови консензус за будуће деценије. Није преусмерила ни наш фокус за западни Балкан. Много је посла пред нама, али чврсто стојимо на вашем европском путу - рекао је Фабрици.

Свечаност која се одржава у Скупштини града Београда започела је извођењем химне Србије и химне ЕУ, 9. Бетовенове симфоније која је позната под називом "Ода радости", али у модернизованој верзији.

Дан Европе је празник који се обиљежава поводом представљања приједлога креирања организоване Европе Роберта Шумана 9. маја 1945. године.

Приједлог звани "Шуманова декларација" сматра се претечом успостављања ЕУ.