latinica  ћирилица
12/05/2021 |  21:16 | Аутор: СРНА

Робинсон: Караџићев живот у британском затвору биће у опасности

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић противио се да остатак затворске казне служи у затвору у Великој Британији због тога што су у затвору "Вејкфилд" у Западном Јоркширу исламски екстремисти пререзали гркљан српском генералу Радиславу Крстићу, пише британски "Гардијан".
Питер Робинсон - Фото: СРНА
Питер РобинсонФото: СРНА

Караџићев адвокат Питер Робинсон рекао је да је предсједник Међународног механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Агијус донио одлуку да први предсједник Спрске казну одслужи у Британији упркос њиховим противљењима.

- Против смо тога због онога што се десило генералу Крстићу у Британији и потешкоћама са којима се суочио либеријски предсједник Чарлс Тејлор. Уз велики постотак муслимана међу затворском популацијом, Караџићев живот биће у опасности и да би био безбједан мораће да буде у самици - рекао је Робинсон, преноси "Гардијан"

Британско Министарство правосуђа одбило је из безбједносних разлога да саопшти у ком затвору би био смјештен Караџић, као и локацију.

Министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб изјавио је данас да је Британија прихватила да Караџић служи затворску казну у тој земљи, пренио је Ројтерс.

Из Међународног механизма је саопштено да је властима Велике Британије раније упућен званичан захтјев да размотре могућност да Караџић у тој земљи служи остатак казне.

Генерала Војске Републике Српске Радислава Крстића су 2010. године у ћелији затвора "Вејкфилд" у Западној Јоркширу напали исламски екстремисти.

Због тога је Крстић 2012. године пребачен у Пољску на издржавање затворске казне.

Караџић /75/ је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора, а након жалбеног поступка суд у Хагу му је 2019. године изрекао казну доживотног затвора.

Први предсједник Републике Српске ухапшен је у Србији и предат Трибуналу у Хагу 2008. године.

Након изрицања пресуде био је у притворској јединици у Хагу.