latinica  ћирилица
07/06/2021 |  19:15 ⇒ 08/06/2021 | 07:10 | Аутор: РТРС

Уочи правоснажне пресуде генералу Младићу - породица и одбрана очекују да буде ослобођен (ВИДЕО)

Сутра ће пред судским вијећем Механизма за међународне кривичне судове у Хагу бити изречена правоснажна пресуда генералу Ратку Младићу.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Младић је првостепеном пресудом 2017. године осуђен на казну доживотног затвора.

Пресуду ће изрећи пет чланова Жалбеног вијећа које чине четворо судије из Африке и један из Јамајке. Занимљиво је да је предсједавајући Вијећа, судија Нујамбе из Замбије, у предмету Толимир издвојила мишљење и рат у БиХ назвала грађанским.

Главни тужилац Серж Брамерц рекао је да се нада да ће бити потврђена првостепена пресуда која је, подсјећамо, била доживотни затвор.

Одбрана и породица генерала Ратка Младића очекује да пресуда буде ослобађајућа, ако се, како кажу, буде поступало на основу права и доказа, који су изведени на суђењу. Син Дарко Младић изрицање правоснажне пресуде свом оцу пратиће у Хагу, уживо у просторији уз судницу. Нада се да ће ново судско Вијеће имати много више професионалног интегритета него раније.

- Сасвим је јасно да је одбрана у жалби показала све грешке које су у првостепеном вијећу направљене, процедуралне чињеничне природе везане за судску праксу. Много је тога, од чега је у неким случајевима довољно само једно да се предсуда поништи. Тако да ми. из правних разлога. очекујемо да буде ослобађајућа пресуда - изјавио је Дарко Младић.

И у Републчком центру за истраживање рата и ратних злочина наводе да би, по чињеницама и доказима, коначна пресуда генералу Младићу требала бити ослобађајућа, али да не улажу у то превелике наде.

- Између осталог, суд је у пресуди у једној тачки пресудили генерала Младића за нешто што није било дио оптужнице, што је правни нонсенс. На крају крајева, и само по себи то би требало да значи у најмању руку понављање поступка - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић.

Истог мишљења су и у Борачкој организацији Републике Српске. Сматрају да досадашња пракса хашког трибунала није била праведна.

- Најгоре је што тај суд, или тзв. Трибунал није испунио своју улогу - није утврдио истину, није праведно доносио пресуде, а жртве нису добиле сатисфакцију. На једној страни дјеломично да, али нема будућности, ни ове државе, ни овог простора који је саздан на лажима и измишљотинама - истакао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

За цијелу бившу Југославију за злочине над Србима оптужено је 19 лица од којих је 50 одсто правоснажно ослобођено. Док су Срби за злочине у БиХ, Хрватској и на Косову и Метохији добили око 1.120 година робије. Основна улога Трибунала је била да утврди истину и допринесе помирењу и у томе нису успјели, каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ми не мислимо да је Хашки трибунал био равноправан и да је то мјесто правде. Он није успио помирити људе у БиХ и  доносио је различите оцјене и пресуде. На жалост, пракса која до сада важи затеће и генерала кога доживљавам као војника, а не као ратног злочинца како покушавају да га представе - нагласио је Додик.

Дарко Младић истиче да се његов отац осјећа добро и да се радује што ће га напокон видјети након скоро више од годину и по дана. Холандска Влада одобрила му је приоритетан пролаз, како би у земљу могао да уђе без двонедјељног карантина.

Изрицање пресуде заказано је за сутра у 15 часова. Читање пресуде трајаће сат времена, а јавност ће у одгођеном времену од пола сата моћи све то да чује. Та пракса је у Хагу уведена након самоубиства Слободана Праљка. Екипа РТРС-а пратиће све оно што се буде дешавало уочи, током и послије изрицања пресуде. Све ово моћи ћете да пратите у нашем Отвореном програму.