latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:30 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Ђорђе Перић освојио стоту награду у Москви

Једанаестогодишњи виртуоз на хармоници Ђорђе Перић из Бијељине освојио је златну медаљу и своју стоту награду на Интернационалном музичком фестивалу у Москви, који је одржан у онлајн формату.
Ђорђе Перић - Фото: СРНА
Ђорђе ПерићФото: СРНА

Фестивал је одржан од 15. маја до 15. јуна.

Ђорђе је истакао да за њега 100 освојених награда представља велики успјех, али и част што може да на тај начин представља свој град, Републику Српску и БиХ.

- Од свих путовања на разна такмичења издвојио бих Свјетски трофеј хармонике у Португалу, гдје сам представљао БиХ, а боравио сам у граду Фаро, који је чаробан - рекао је Ђорђе за Срну.

Љубав према музици Ђорђе је наслиједио од оца Славише Перића, који му је узор, али и професор.

- Он је директор Музичке школе Корнелије Станковић и мој професор, студирао је у украјинској Одеси и свакодневно ми преноси знање. Осим њега, узор су ми и Јуриј Шишкин и Владимир Мурза - нагласио је Ђорђе и додао да је музика је његов пут и да жели њоме озбиљно да се бави.

Први наступ Ђорђе је имао у Угљевику са четири године, а прву награду освојио је у Лозници са само шест година.

- Први наступ памтим као упознавање са свијетом музике, нисам имао трему ни тада, а никада ни послије тога. Прву награду освојио сам 2016. године када сам имао шест година и тада сам већ знао да свирам неколико композиција - рекао је Ђорђе.

Говорећи о наступима, овај млади умјетник истакао је да воли да свира пред пуном салом, а да су му међу најдражим наступима они у Андрићграду, гдје је наступао више пута на позив прослављеног свјетског режисера Емира Кустурице.

Ђорђе Перић завршио је пети разред Основне школе "Кнез Иво од Семберије" одличним успјехом.

- Дневно вјежбам хармонику два сата, а кад се спремам за такмичење и више. Имам и слободног времена за дружења са другарима - рекао је Ђорђе.

У досадашњој каријери овај млади виртуоз на хармоници освојио је укупно 100 награда из 25 земаља.