latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:02 ⇒ 19/06/2021 | 07:51 | Аутор: РТРС

Да ли је црногорски Парламент поклекнуо под притисцима страних амбасада? (ВИДЕО)

Изгласавање Резолуције у Скупштини Црне Горе о Сребреници непријатељски је чин за српски народ, порука је из Републике Српске.
Скупштина Црне Горе - Фото: Screenshot
Скупштина Црне ГореФото: Screenshot

Без дилеме - усвојени документ негативно ће се одразити на односе са Српском и Србијом. Према оцјени српског члана и предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика, то је мијешање у унутрашња питања БиХ.

Представници партија, које су до сада подржавале Владу Здравка Кривокапића, траже нови договор. Одговорио је Кривокапић. Резолуција, која није усвојена ни у БиХ, Црној Гори је непотребна.

Након смјене министра правде Владимира Лепосавића, који је одбио злочин у Сребреници назвати геноцидом, пред посланицима у Парламенту Црне Горе нашла се и Резолуција са истом формулацијом. За усвајање гласало је 55 посланика. Међу њима и посланици актуелне владајуће већине. У документу се наводи да је страдало више од 8.000 цивила бошњачке националности, забрањује се јавно негирање, а 11. јул проглашава се Даном сјећања на жртве Сребренице. Догађаји у Скупштини Црне Горе, извјесно је, да ће захладити односе са Републиком Српском.

- Већина ништа није доказала око Сребренице, али је доказала да је у континитету против Срба и антисрпска. Доживљавам то апсолутно као непријатељски чин и ја ћу знати да се односим према њима и према њиховом ставу о томе, као и према тој Црној Гори коју та већина чини - рекао је Милорад Додик српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

 Због неслагања са терминологијом коришћеном у Резолуцији, представници ДФ-а напустили су скупштинску салу. Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић истиче да актуелна скупштинска већина у Црној Гори више не постоји.

- Посланици Демократског фронта су напустили парламент и сада поред кризе Владе имамо и кризу Парламента. Позвали смо коалиционе партнере да ресетујемо односе, да направимо нове договоре, формирамо нову владу, али ако не будемо то могли да учинимо, онда ћемо уз помоћ прелазне владе организовати нове изборе - навео је Мандић.

Андрији Мандићу одговорио је црногорски премијер Здравко Кривокапић. Оптужио је Демократски фронт да заједно са ДПС-ом и њеним бившим коалиционим партнерима најдиректније договара обарање Владе и Скупштине Црне Горе са, како је навео, циљем расписивања нових парламентарних избора.

Кривокапић се на Твитеру обратио и грађанима Црне Горе, о свему што се дешавало иза кулиса напада Демократског фронта, али и у Скупштини, гдје је усвојена Резолуција.

Усвојену резолуцију предсједник Србије Александар Вучић види као чин уцјене и сервилности међународним факторима. Сличних резолуција из кухиње међународне заједнице било је и биће, упозорава Александар Вучић, Каже да ће на све Србија имати адекватан одговор.

- Грађани Србије, народе, главу горе. Имаћемо још резолуција и декларација по региону. Све ће бити преписане британске резолуције из Савета безбедности и неке друге резолуције и сви ће да говоре како то није уперено против српског народа, а свима вам је јасно зашто и због чега су донете. Али, ми ћемо да наставимо да разговарамо са свима, да показујемо да желимо најближу сарадњу - поручио је Кривокапић.

Да геноцида није било у Сребреници утврдила је и Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији. Побила је и податак о броју жртава. Према њиховом извјештају, страдало је око 3 и по хиљаде Бошњака.

- Наведени догађаји нису геноцид, ни на који начин. И ми смо то доказали, то није наше мишљење, ми смо то доказали, није се радило о геноциду, то се не може назвати геноцид, ако неко користи тај термин треба га избрисати из историје - поручио је Гидеон Грајф предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995.

Посебна тежина је што црногорска Резолуција представља удар на слободу мишљења и јавног говора поручују из СНСД-а. Резулоцијиом се, како наводе, кажњавају сви они који би говорили супротно од наметнутих стереотипа о овом злочину.
ИЗ СНСД-а истичу да је овом тренутку важно да се сви релевантни политички и друштвени фактори из Републике Српске окупе око осуде оваквог чина.

- Жао ми је што поново свједочимо ћутању опозиције из Републике Српске која ни сада не реагује. Ипак, сматрам то и очекиваним, имајући у виду успјешну сарадњу са странком Демократска Црна Гора, коју његује и којом се хвали ПДП. Јавно питам предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића, који редовно објављује фотографије и хвали се пријатељством са Алексом Бечићем, чија је странка инсистирала и подржала ову резолуцију, да ли је био упознат о чињеници да ће њихови пријатељи усвајањем ове резолуције ускратити право нашем народу да говори истину и да се труди да цијелом свијету покаже да Срби нису 'геноцидаши' како нас све чешће називају - сматра Радован Ковачевић портпарол СНСД-а.

Резолуција о Сребреници усвојена је у тренутку када су се појавили нови докази о манипулацији жртвама. Утврђено је да су у Меморијалном центру уклесана и имена живих особа, а сахрањени су и Бошњаци који су страдали у ратним сукобима и то прије дешавања из јула 95. године. Међу сахрањеним у Поточарима је и отац директора поменутог центра Емира Суљагића. Наведеним чињеницама руши се мит о догађајима из прошлог рата и намјерама појединаца да због личних интереса злоупотријебе и страдање сопственог народа.