latinica  ћирилица
23/06/2021 |  09:57 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

НСРС о Нацрту закона о поријеклу имовине

Народна скупштина Републике Српске разматра Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

 

Нацртом закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, чији је предлагач Клуб посланика СНСД-а, уређују се услови, начин и поступак под којима се утврђује имовина физичког лица и њено увећање, као и посебан порез на увећање, које у узастопном периоду до три године прелази 300.000 КМ, а за коју власник не може да докаже начин стицања, као и надлежни органи.

Посланици НСРС размотрили су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сточарству којим су прецизније дефинисани циљеви развоја сточарске производње у Републици Српској који се односе на примјену информатичких технологија и органске сточарске производње, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.

Народна скупштина Републике Српске је, након редовне паузе, размотрила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности.

Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности су потреба да се унаприједи примарно тржиште кроз поједностављење поступка емисије дужничких хартија од вриједности, као и да се омогући даљи развој брокерско‐дилерске дјелатности, с циљем ублажавања негативних посљедица изазваних вирусом корона.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о студентском организовању прописано је да су студентска представничка тијела и студентске организације дужне у року од 30 дана од дана избора новог руководства да доставе Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво податке о новом руководству ради уписа у регистар

Претходно је размотрен Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о управљању отпадом, по хитном поступку, а након тога и Приједлог закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској, те Приједлог закона о студентском стандарду.

Посланици су се данас изјаснили о тачкама које су апсолвиране. По хитном поступку усвојени су Закон о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Бањалука-Приједор, Закон о локалној самоуправи и Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце којим је омогућен упис у регистар лица која су осуђена према законима који су престали да важе.

Пред Народном скупштином је, између осталог, Нацрт закона о поријеклу имовине, а долази на приједлог СНСД-а. Њиме ће се, кажу, Српска јасно опредијелити да нема компромиса у борби против корупције. На доношењу Закона о поријеклу имовине инсистира и опозиција.

Пред послницима је и Приједлог закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској.

Биће разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о студентском организовању, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сточарству, те Нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске.