latinica  ћирилица
23/06/2021 |  17:14 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Закон о ВСТС амандманима мијењати у ПС БиХ (ВИДЕО)

Због важности за кандидатски статус БиХ, Савјет министара усвојио је Нацрт измјена Закона о ВСТС-у, али без подршке предсједавајућег Зорана Тегелтије и министра спољне трговине Сташе Кошарца
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Српски министри очекују да ће бх. Парламент препознати да ВСТС нема материјалне и техничке капацитете да истражује поријекло имовине судија и тужилаца. Институције БиХ и у наредном кварталу на привременом финасирању.

Закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, један од захтјева Европске комисије за добијање кандидатског статуса, и друге транше макро-финансијске помоћи Европске уније, одлази у парламентарну процедуру, али без потпуне сагласности у Савјету министара.

Предсједавајући Тегелтија каже да ни Европска комисија и Венецијанска комисија, које су инсистиирале да се унутар ВСТС истражује поријекло имовине судија и тужилаца, нису препознале да ВСТС за то нема материјалне и техничке капацитете. Каже да се у Народној скупштини Српске одлучује о закону који тај задатак повјерава посебном одјељењу Пореске управе.

- Потребно је годину дана због припрема Пореске управе за ступање на снагу закона. Пореској управи је потребно толико, а ми службу правимо за кратко вријеме - рекао је Тегелтија.

Предсједавајући СМ оцијенио је да је значајно комплетирање експертског тима БиХ који ће са хрватском страном анализирати све податке који су важни за евентуалну изградњу одлагалишта на Трговској гори. Увјерен је да ће овај тим доказати да је то погрешна локација.

Привремено финансирање институција БиХ и за трећи квартал, потврдио је Тегелтија, демантујући да Буџета институција нема, због тога што, како федерални медији спекулишу, не засједа Предсједништво БиХ.

- Отвориле се друге теме, али нико званично не каже шта је спорно. Одржавање сједниица сигурно није проблем - додао је Тегелтија.

Данашња длука о привременом финансирању идентична је претходним двјема, али уз очекивање да ће буџет бити ускоро осаглашен, Тегелтија подсјећа да су у застоју пројекти важни за грађане БиХ.