latinica  ћирилица
25/06/2021 |  16:48 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

Дјеца са Космета у Мостару

Више од 100 дјеце са Косова и Метохије и Требиња данас је посјетило Мостар, гдје су им домаћини били дјеца која похађају Просвјетину школу у Мостару и православну вјеронауку.
Дјеца са Космета у Мостару - Фото: СРНА
Дјеца са Космета у МостаруФото: СРНА

Посјета је организована у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који од 2012. године организује Одбор за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.

Организатор ове једнодневне посјете Мостару су Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Градски одбор Мостар и Српска православна црквена општина Мостар, а подршку су пружили и Конзулат Србије, Канцеларија Републике Српске у Мостару и Српски омладински клуб "Божури".

Иако је жива у термометру била близу 40 степени то није била препрека да дјеца обиђу знаменитости Мостара и да дан проведу у добром расположењу и дружењу дјеце.

Уз домаћине, дјецу је дочекао и поздравио Милорад Арлов, предсједник Одбора, који је изразио задовољство што су дјеца посјетила Херцеговину и Мостар, та захвалио српској заједници у Мостару на дочеку, нарочито дјеци која су дочекала вршњаке са Косова и из Требиња.

Арлов је подсјетио да дјеца са Косова и Метохије од свог рођења немају слободу, те им пожелио да понесу лијепе успомене одавде.

- Они су осјетили слободу Републике Српске и широм отворена врата код нашег народа, а то немају на Косову - рекао је Арлов.

Он је изразио наду да ће и идуће године српска заједница у Мостару бити домаћин дјеце са Косова и Метохије.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић је на дочеку дјеце у Саборној цркве Свете Тројице објаснила околности у којима живе српска дјеца Мостара, са којим изазовима се сусрећу и како чувају и граде свој идентитет у мултиетничкој заједници какав је Мостар.

Она је изразила задовољство посјетом дјеце са Косова и новим пријатељствима, истакавши да српска заједница у Мостару планира да у наредним годинама буде домаћини овој дјеци.

- Наша срца одавде су загледана у Косово. Косово је колијевка наше нације и наше Цркве. Наш покојни владика Атанасије направио је нераскидиве везе Херцеговине са Косовом и надамо се да ће и овим пријатељствима то бити настављено - рекла је Шагововићева.

Свештеник Душко Којић говорио је гостима о Саборној цркви, "Просвјетиној" школи, српској заједници у Мостару.

"Нама Србима у Херцеговини и Мостару дио наше душе, срца и ума и наше очи су увијек на Косову и Метохији и увијек са вама. Ми данас у Мостару можемо да дишемо пуним плућима када сте ви овдје са нама. Данас је наше срце испуњено јер сте ту", поручио је Којић.

Говорећи о Саборној цркви, Којић је напоменуо да њена величина говори о томе колико су Срби били велики и важан народ у Мостару, а да се она опет уздиже захваљујући Србији, Републици Српској и бројним појединцима.

Дјеца са Косова и Метохије су Саборном храму и мостарским пријатељима подарила традиционалне српске пјесме са Косова и Метохије, а Саборна црква орила се пјесмом.

Након обиласка Саборне цркве дјеца су обишла и Стару цркву у Бјелушинама, те "Просвјетину" школу и Владичански двор гдје их је дочекала конзул Србије у Мостару Марија Бакоч.

Дјевојчица Марија Станковић из Ораховца захвалила је домаћинима у Требињу и Мостару, рекавши да се лијепо осјећа у Херцеговини, а њено мишљење дијели и Дуња Митић из Велике Хоче која каже да до сада никада није била у Херцеговини и да им је драго што упознају нове пријатеље.

У обиласку Карађозбегове џамије у Мостару дјецу је поздравио и неколико ријечи о овој џамији рекао имам Јусуф Бећоја, а при обиласку фрањевачке цркве Светог Петра и Павла домаћин им је био Фра Анте Марић.

Посебно одушевљење код дјеце изазвао је обилазак парка Алексе Шантића и шетња кроз стари град, а домаћини су за њих организовали и скок са Старог моста.

Дружење је настављено у Парохијском дому у Бијелом пољу, а на растанку је остало обећање да се и наредне године сретну и проведу више времена заједно