latinica  ћирилица
29/06/2021 |  14:54 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

Додик: Српска нема намјеру да сарађује са лицима сумњивих мандата (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Београду да ће Република Српска прихватити новог високог представника у БиХ само уколико он буде именован одлуком Савјета безбједности УН, те да Република Српска нема намјеру да сарађује са лицима која имају сумњиве мандате.
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Додик је уочи сједнице Савјета безбједности УН, у оквиру би требало да буду одржани састанак и консултације о БиХ, рекао да је именовање Кристијана Шмита за виског представника "накарадна ситуација" и Српска ће се по овом питању понашати у складу са ставом Народне скупштине.

- Ми ћемо прихватити именовање само ако је то одлука Савјета безбједности УН. Ако не буде, ја ћу вјероватно имати прилику у оквиру Предсједништва да му кажем да је он за нас неизабран и да он за нас нема значај високог представника. Ако дође на тај начин, нико не треба да сумња да му нећу рећи да Република Српска нема намјеру да сарађује са лицима који имају сумњиве мандате - рекао је Додик у Београду.

Он је појаснио да, према међународном праву, Савјет безбједности мора да донесе релевантну резолуцију о именовању личности за тако нешто.

- Видимо да у посљедње вријеме многи избјегавају тако нешто. Очигледно је да је сумњиво његово именовање. Вечерас имамо неку сједницу Савјета безбједности на којој ће се на то питање покушати дати одговор, али сама формулација питања говори о томе да неки желе да избјегну или провуку уз минимално чињеницу да је то, ето, само било дневном реду - рекао је Додик.

Додик је појаснио да, према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, високог представника бирају и усаглашавају стране потписнице, а релевантном резолуцијом потврђује га Савјет безбједности, и ниједан други начин није познат.

- Дакле, Анекс 10 је саставни дио међународног акта који се зове Дејтонски споразум и није га било могуће другачије промијенити, осим да се састану сви они који су донијели тај акт и увели међународног представника - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, међународни представник није уведен изворно актима Савјета безбједности него Анексом 10 страна потписница - Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и заједничких институција БиХ, и то прецизно пише.

- Али, наравно ароганција моћних, великих иде да игноришу и сами документе које они подржавају. Постало је цинично и дегутантно да се они који највише крше Дејтонски споразум заклињу у Дејтон, а друге који опет поштују Дејтон криве да га крше - рекао је Додик.