latinica  ћирилица
14/07/2021 |  14:18 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

Мехмедагић у притвору (ВИДЕО)

По налогу Тужилаштва БиХ, МУП Кантона Сарајево јутрос је ухапсио директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмицу.
Осман Мехмедагић - Фото: Screenshot
Осман МехмедагићФото: Screenshot

Мехмедагић је ухапшен због истраге спорних диплома и прања новца током куповине кућа у Сарајеву.

- Тужилаштво БиХ води истрагу у којој се осумњичени Мехмедагић терети за кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења, кривотворење исправе и прање новца - навео је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

Након вишечасовне криминалистичке обраде, Мехмедагић је спроведен у просторије за задржање кантоналног МУП-а, гдје, према закону, може бити задржан 24 часа.

У жижи интересовања Тужилаштва БиХ је академски историјат и сумњива диплома првог бх. безбједњака, овај пут наводно стечена на тузланском Америчком универзитету. Када му је Инспекторат Републике Српске прије двије године поништио диплому Универзитета за пословне студије, драгоцјени документ пронашао је на Америчком универзитету у Тузли.

Ту диплому Мехмедагић је прогласио тајним документом, иако припадници МУП-а Тузланског кантона нису пронашли ниједан доказ да је Мехмедагић икада био студент тог Универзитета, а у фери "Диплома" ухапшен је и власник тог Универзитета Денис Прцић.

Кад је ријеч о прању новца, за шта је Осмица осумњичен, Тужилаштво истражује и новчане трансакције за куповину двије куће у Сарајеву за шта, наводно, постоје банковни изводи о подизању новца са његових рачуна.

Данас је полиција претресла Мехмедагићеву кућу у насељу Храсно. О изузетим доказима немамо званичну потврду, али из куће је, наводно, изнесено неколико актовки и већи број докумената.

Медијима у Сарајеву није промакло да је само неколико минута након претреса, испред куће директора ОБА подигнут и асфалт.

Скандал о хапшењу првог човјека ОБА, који се и поред бројних истрага није одрицао фотеље, одјекнула је и у свјетским медијима.

Повезане вијести:

Изетбеговић: Фокус Тужилаштва БиХ усмјерен према Бошњацима

Изетбеговићева реакција жал за данима када је СДА одлучивала у ОБА