latinica  ћирилица
16/07/2021 |  14:54 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Инспектори дали рок од 72 часа за уклањање рибе из прњаворског "Рибњака" (ВИДЕО)

Републичка водна инспекција и надлежни општински инспектори обавилу су данас контролу документације у прњаворском "Рибњаку”, да би констатовали чињенично стање и о томе информисали надлежне органе, ради разматрања могућих рјешења након помора рибе.
Прњавор - Фото: РТРС
ПрњаворФото: РТРС

Инспектори су дали рок од 72 часа за уклањање рибе.

Општински ветеринарски инспектор Александар Гарић је рекао да ситуација "није тако лоша, како се представља у медијима".

- Овај догађај не би назвао еколошком катастрофом, него еколошким инцидентом - рекао је Гарић.

Након извршеног инспекцијског надозора кључно је питање одговорности. Ситуацију у "Рибњаку" општинске власти називају афером, а да посла и за истражне органе у том предузећу има показало се у марту ове године када је бањалучка полиција поднијела извјештај против Жељка Чивчића због сумње да буџету Српске причинио штету од 1,2 милиона КМ. 

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је Полиција Српске поднијела надлежном тужилштву извјештај против директора Привредног друштва "Рибњак" Прњавор.

"Рибњаком" се бави и Правобранилаштво Српске. Спорна је одлука Скупштине повјерилаца о продаји 860 хектара пољопривредног земљишта које је 2010. укњижено на "Рибњак".

- Правобранилаштво Републике Српске је осим тражења изузећа стечајног управника, тражило изузеће и стечајног судије. У наредном периоду очекујемо интензивно поступање везано за овај предмет - рекао је Милимир Говедарица, правобранилац Српске.

Стечајни управник је, иначе, два пута стављао у промет спорно земљиште, иако суд није одлучио по жалби Правобранилаштва. Истовремено, вриједност спорне имовине је константно падала, па је у непуна два мјесеца са процијењених око 10,5 милиона КМ пала на 3,5 милиона.

Подсјећамо, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је данас да инсистира на достављању информација свим надлежним органима о узроку помора рибе у рибњаку "Штрпци" у општини Прњавор и предузетим активностима којима ће бити ријешени настали проблеми и спријечен даљи утицај на животну средину и здравље људи.

Повезане вијести:

Поднесен извјештај против директора "Рибњака"

Томаш: Нећемо дозволити да "Рибњак" буде уништен (ВИДЕО)