latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:56 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Зашто Ердоган лобира за Косово? (ВИДЕО)

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је јуче да његова земља ради на повећању броја земаља које признају независност самопроглашеног Косова. Ердоган је поменуо ову тему уочи посјете сјеверном Кипру, непризнатом дијелу ове државе, који насељавају припадници турске мањине. Оштре реакције званичника Српске и Србије.
Ердоган - Вучић - Фото: РТРС
Ердоган - ВучићФото: РТРС

Нико са стране не може да рјешава проблем Косова, кључ рјешења у дијалогу.

Ово је порука српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. "Турска би требало да поштује реалност у региону и ако већ тако размишља о Космету, зашто то размишљање не примјени и на Републику Српску и не подржи њено отцјепљење од БиХ, па да сви живимо у миру као добри сусједи", поручио је Додик.

Слично је реаговао и предсједник Србије Александар Вучић који је осудио мјешање Турске, прецизирајући да Косово није Турско и да није припадало Турској. "Припада Србији", одговорио је Вучић.

Турско лобирање за независност такозваног Косова није новост, ипак, питање је колики маневарски простор има да оствари ову пријетњу.

- Она има озбиљан сукоб са остатком свијета у вези са сјеверним Кипром. Ријеч је о једној политичкој поруци за унутрашњу употребу у Турској, а истовремено и поруци охрабрења сународницима на Кипру. Имајте у виду да је Кипар једина земља Европске уније која је примљена у Европску унију, а да не контролише скоро једну трећину своје територије - рекао је Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар.

Турска је, истичу познаваоци прилика, друга земља по реду која је признала независност квази државе Косово, што је заобилазни пут за међународно признање сјеверног Кипра.

- Ту постоје одређене паралеле, зато што је и једна ситуација настала силом, насилним путем, у случају Косова агресија НАТО, а у случају северног Кипра, то је била агресија Турске. Према томе, афирмација косовске државности иде у корист афирмације северног Кипра на чему Ердоган инсистира - наглашава Зоран Миливојевић, каријерни дипломата.

Наравно, све што долази из Анкаре треба озбиљно схватити, поготово што Турска не крије своје империјалне интересе на Балкану.

- Косово као независна држава би у будућности била једна од суштинских окосница турске политике на Балкану. Турска се тога неће одрећи. Та подршка остаје као константа. Дакле, не ради се само о БиХ и о том бошњачком делу, него се ради и тој, некаквој, косовској држави која би била централно место турских интереса на Балкану - додао је Миливојевић.

Једина новина у турском ставу је, кажу аналитичари, што Ердоганова изјава пада у тренутку када су економски односи Србије и Турске у узлазној путањи.