latinica  ћирилица
22/07/2021 |  18:49 ⇒ 23:01 | Аутор: РТРС

Више од 200.000 вакцинисаних првом дозом у Српској (ВИДЕО)

Првом дозом вакцинисано је 20 одсто становништва у Српској. Српска има довољно вакцина, али процес вакцинације треба убрзати. Наставља се вакцинација у привредним колективима. У Бањалуци и Добоју вакцинисани припадници Министарства унутрашњих послова.
Вакцинација у Српској - Фото: РТРС
Вакцинација у СрпскојФото: РТРС

У бањалучком велесајму дневно се вакцинише 1.500 грађана. Циљ је да дневни обухват досегне двије хиљаде. Да би се процес убрзао, Дом здравља Бањалука ће, од наредне седмице, отворити вакциналне пунктове у сеоским и приградским срединама.

- Преко 43 хиљаде лица је вакцинисано овдје на вакциналном пункту у Бањалуци што је значајан резултат, али са епидемиолошког становишта незнатан и недовољан, тако да треба да сви заједно радимо да убрзамо вакцинацију - поручио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Наставља се масовна вакцинација у великим привредним колективима. У предузећу "Крајина Клас" у Бањалуци до сада је вакцинисано 35 одсто запослених, данас 150.

- У погону сваки дан са 40 људи у просјеку, значи нам бар да ову маску више не носимо, али и због породице - прича радница Јагода Ћорић.

Вакцинацијом грађани помажу привреду и спречавају да поново дође до затварања.

- Користим прилику да позовем раднике у прехрамбеној индустрији и пољопривредне произвођаче да се вакцинишу, имамо довољно вакцина, могу да бирају, потребно је само да се пријаве у локални Дом здравља и искористе своје право - поручио је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Сузана Гашић, министар трговине и туризма Републике Српске, наглашава значај вакцинације и у области туризма.

- На нама је да вакцинацијом допринесемо сигурном окружењу јер када будемо обиљежени као сигурна дестинација туристи ће пожељети да дођу у Републику Српску - рекла је Гашићева.

У Српској је до сада вакцинисано 1.870 припадника МУП-а. Вакцинација је настављена у Бањалуци и Добоју.

- То сам урадио прије свега да заштитим себе, породицу, колеге, грађане - истакао је  Душан Куруљешић, полицијски службеник Центра за обуку Бањалука.

Синиша Кострешевић, директор полиције Републике Српске, каже да процес вакцинације иде добром динамиком.

- У полицији Републике Српске до сада је вакцинисано 1.870 припадника. То није коначна цифра јер су неки вакцинисани у Србији. Имамо још хиљаду пријављених у Српској за процес вакцинације - нагласио је Кострешевић.

Српска има довољно вакцина, али процес треба убрзати да би се спријечиле тешке клиничке слике током најављеног четвртог таласа.

- Отприлике преко 200 хиљада грађана је вакцинисано првом дозом и преко 110 хиљада комплетно вакцинисаних другом дозом, то су проценти негдје око 20 одсто и 11 одсто комплетно вакцинисаних у Српској - поручио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

У Мркоњић Граду вакцинисано је готово 2.900 грађана. Данас је прву дозу Синофарма примило стотину лица.

Током четири дана, на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа вакцинисано је више од хиљаду грађана. Утрошен је комплетан контингент кинеске вакцине Синофарм, преостало је 170 доза Астра Зенеке.