latinica  ћирилица
24/07/2021 |  19:28 ⇒ 25/07/2021 | 09:13 | Аутор: РТРС

Потписивање петиције против Инцкове одлуке (ВИДЕО)

У Бањалуци, Бијељини и Добоју данас је почело потписивање петиције о неприхватању одлуке одлазећег високог представника у БиХ.
Бранимо истину, не дамо Српску - Фото: Тwitter
Бранимо истину, не дамо СрпскуФото: Тwitter

Упућен је позив свим грађанима Републике Српске, који то желе, да у што већем броју у својим градовима, локалним и мјесним заједницама потпишу петицију, а коју је покренуо и први потписао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Грађани који су се данас одазвали на позив да у својим локалним заједницама потпишу петицију којом одбацују наметнути закон сагласни су у ставу да се ради о новом нападу на Републику Српску.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Радован Ковачевић каже да Република Српска неће пристати на то да се једино српском народу у цијелом свијету забрањује право на слободу мишљења.

- Поштујемо све жртве других конститутивних народа, али не можемо пристати на квалификацију геноцида и не можемо пристати да било ко било каквим политичким манипулацијама српски народ, који је вијековима толико страдао за слободу и не само своју већ и слободу других народа који са нама живе, данас буде једини народ у Европи који ће бити окарактерисан као геноцидан - каже Ковачевић.

Недопустиво је да у цивилизованом свијету постоји пракса наметања законских рјешења и забрана слободе говора, сагласни су политичари који су се у Бијељини придружили потписивању петиције.

- Српски народ је много страдао у претходном времену и у посљедњем рату и у Другом свјетском рату и над њим је почињен геноцид, али не можемо да прихватимо наметнуте чињенице да не можемо да изражавамо своје мишљење и своје ставове по питању онога што се дешавало на овим просторима - изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић.

- То правно насиље које се десило неће допринијети ни жртвама злочина, неће допринијети ни томе да се промијени став о томе да геноцида није било - рекао је предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић.

Забрана говора усмјерена је против истине, али се истина не може сакрити, сагласни су потписници петиције и у Добоју. Они су позвали све у Републици Српској да у овом тренутку буду јединствени.

Сви грађани Републике Српске, позвани су, уколико то желе, да у што већем броју у својим градовима, локалним и мјесним заједницама потпишу петицију о неприхватању наметања закона одлазећег високог представника.