latinica  ћирилица
27/07/2021 |  16:07 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Бањалука: Зло фашизма не смије се заборавити (ВИДЕО)

Поводом 80 година од 27. јула - Дана устанка против фашизма, на Бањ брду у Бањалуци одата је почаст страдалима у Другом свјетском рату.
Бањалука: Обиљежавање Дана устанка - Фото: РТРС
Бањалука: Обиљежавање Дана устанкаФото: РТРС

У честиткама поводом Дана устанка, званичници Републике Српске нагласили су да су Срби поднијели велику жртву у борби против фашизма и да неће допустити ревизију историје.

На данашњи дан прије 80 година народи у БиХ стали су раме уз раме у борби против највеће пошасти 20 вијека - фашизма.
У СУБНОР-у кажу да се зло фашизма не смије заборавити, а борба за слободу не смије окаљати.

- Младима поручујем да воде рачуна о својој будућности и да не забораве претке који су слободу стекли на тежак начин - истакао је Владимир Ђуран, предсједник Градског одбора СУБНОР-а.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да 27. јули, Дан устанка, свједочи о славној антифашистичкој прошлости српског народа, када је заједно са многобројнијим народима рекао НЕ фашизму и нацизму.

- Историјски је потврђена чињеница да су они који би да присвоје нашу антифашистишку прошлост били на страни оних против којих смо ми ратовали четири године. Потомци припадника Ханџар дивизије би данас да говоре о антифашизму што је врхунско лицемјерје, али и ревизија историје коју им нећемо допустити - нагласио је Додик.

На данашњи дан 1941. године, српски народ започео је ослобађање од фашистичког зла и окупације у Другом свјетском рату, навела је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у честитки поводом Дана устанка против фашизма.

- Српски народ у тој херојској борби за опстанак и слободу поднио је огромне жртве које нас обавезују да његујемо тековине славне антифашистичке традиције и успомену на све страдале, као и да чувамо и јачамо Републику Српску за будуће нараштаје - истакла је предсједница.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић истакао је да је храбри српски народ Крајине и Козаре међу првима у Европи препознао зло фашизма и нацизма и храбро устао у одбрану своје земље.

Предсједник Владе Радован Вишковић навео је да је српски народ дао немјерљив допринос побједи над фашизмом.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да су Срби на овим просторима највише страдали.

- Наш народ је показао да је слободарски и дао је значајана допринос у сламању фашизма. Одајем признање свим припадницима других народа који су учествовали у устанку 1941. године - рекао је Милуновић.

На обиљежавању у Бањалуци наглашено је да жртва у борби против највећег зла у историји човјечанства обавезује да наставимо да друштво изграђујемо на темељима антифашизма.

- Млади треба да гледају у будућност, али једноставно да бисте имали мудрост за дјеловање потребно је осврнути се на историју да величате великане и да научите лекције како би у будућности избјегли ратове и сукобе - рекао је Бојан Кресојевић, савјетник градоначелника Бањалуке.

Вијенце на споменик на Бањ брду положили су представници Владе Републике Српске, делегације СУБНОР-а, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Руске амбасаде у БиХ.