latinica  ћирилица
29/07/2021 |  19:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Наметнути закон гуши слободу говора (ВИДЕО)

Због измјена Закона које је наметнуо високи представник Валентин Инцко, Тужилаштво БиХ већ је запримило неколико пријава, међу којим је и пријава против новинара наше медијске куће Бранимира Ђуричића. Новинари и правни стручњаци из Републике Српске и Србије поручују да се наметнутим законом гуши слобода говора.
Новинари  (илустрација/N1) -
Новинари (илустрација/N1)

У дану када су на снагу ступиле спорне и наметнуте одлуке високог представника Валентина Инцка предсједник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић послао је прву пријаву у Тужилаштво БиХ. Дураковић је спорним оцијенио твит новинара Радио-телевизије Републике Српске Бранимира Ђуричића који је изнио неслагање са измјенама Кривичног закона.

- Као представник Удружења новинара Републике Српске, политиколог и новинар сматрам да имам право да преиспитам све судске одлуке и да апсолутно не могу да останем нијем на покушај наметања закона и ускраћивања слободе мишљења - каже Ђуричић.

Високи представник у оставци Валентин Инцко, који БиХ напушта за два дана, предвидио је и затворске казне за непоштоваоце његове одлуке. Бошњачки политички представници поздравили су потез Инцка, а Тужилаштво БиХ већ је отворило неколико предмета по пријави грађана.

- Они би казнили све Србе. Једног дана вјероватно је рјешење да се ми сами сви пријавимо, свих нас милион и нешто па да видим шта ће онда урадити. Ја сам то синоћ урадио да ме не би пријављивали муслимани - рекао је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На наметнути Закон, али и кривичну пријаву против новинара РТРС- остала су нијема бх. новинарска удружења која су се раније здушно залагала за слободу мисли.

Предсједник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић поручује да је случај новинара јавног сервиса показао да је ширење страха и циљ наметнутог закона.

- Бранимир Ђуричић је изабран зато што је с једне стране новинар и уредник Радио-телевизије Републике Српске, а с друге стране зато што је функционер унутар Удружења новинара Републике Српске тако да се згодно "намјестио" за ту улогу у којој они покушавају тужењем познатих особа и угледних новинара да преплаше остатак јавности и да на тај начин постигну ефекат који су жељели постићи наметањем закона - истиче Симић.

Пријава поднесена против Ђуричића обесмислиће наметнути закон - поручују представници Удружења новинара Србије.

Слобода говора не може бити угрожена и угашена. Наметнута одлука високог представника представља удар на демократију у изворном облику, поручују новинари.

- Ако се оваква тврдња каква је Бранимирова може прогласити кривичним дјелом онда је то Закон против којег се мора борити свим средствима. То је стварно забрана елементарне слободе говора. Дужност је новинара да у таквој ситуацији тестира намјере законодавца и да себе понуди као примјер на којем ће се утврђивати постоји ли још увијек слобода говора у БиХ или не постоји - каже Љиљана Смајловић, члан Удружења новинара Србије.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, понавља да свако, а посебано новинар, има право на слободу говора и мишљења, те преиспитивање одлука, па макар и судских.

-Мислим да је ова измјена Кривичног закона Пандорина кутија која ствара опасност да људима буде угрожено право да промишљају и критикују - каже Брајовић.

Правници истичу да је наметнута одлука високог представника у супротности са Уставом БиХ али и Европском конвенцијом о људским правима.

Право на слободу говора даје и члан 19. Опште декларације о људским правима. Ријеч је о начелима и документу усвојеним прије 73 године.