latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:20 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Брзом интервенцијом Хеликоптерског сервиса спасен још један млади живот (АУДИО)

Брзом интервенцијом Хеликоптерског сервиса Републике Српске спасен је још један млади живот у Српској.


Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Наиме, тринаестогодишња дјевојчица из Берковића у тешком здравственом стању транспортована је из Требиња хеликоптером Хеликоптерског сервиса у Универзитетско-клинички центар у Бањалуци, на даљу дијагностику и лијечење.

Директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић рекао је за РТРС да је транспорт дјевојчице у Бањалуку извршен по позиву начелнице Одјељења за педијатрију и неонаталогију требињске Болнице Љиљане Бухе.

- Данас смо обавили још једну успјешну медицинску евакуацију дјевојчице од 13 година из Требиња. Имали смо позив начелнице Бухе. Потрудили смо се да одреагујемо у што краћем року - рекао је он.

Кустурић је навео да је Хеликоптерски сервис реаговао у року од 15 минута, те да се увијек одазивао на овакве и сличне позиве, односно вршио интервенције с циљем помоћи угроженим грађанима.

- Овакве евакуације у којима се евакуишу дјеца због хитних медицинских разлога су за моје пилоте и мене посебно емотивне и тешке, али када их обавите на овакав начин, то је та нека сатисфакција коју осјете сви у Хеликоптерском сервису, јер ми само радимо свој посао и драго нам је што на овакав начин можемо помоћи - рекао је он.

Кустурић је нагласио да ни много развијеније земље немају бесплатну услугу медицинског транспорта, те да у тим земљама грађани морају плаћати додатно осигурање за ту врсту услуге.

- У Републици Српској је, захваљујући разумијевању свих челних људи Српске, та услуга потпуно бесплатна за све грађане. Потребно је само да доктор из било ког дијела Српске да дозволу и препозна мединцинску индикацџију за ту врсту транспорта, да нас позове и ми реагујемо у року од 10 до 15 минута - нагласио је он.

Подсјећамо, дјевојчица из Берковића јутрос је примљена на Одјељење за педијатрију и неонаталогију требињске Болнице у тешком клиничком стању, након чега је хеликоптером Хеликоптерског сервиса транспортована у Бањалуку.

Из УКЦ-а Српске речено је за РТРС да је дјевојчица хоспитализована на Одјељењу интензивне његе и терапије, да је свјесна и витално стабилна, с тим да њено стање захтијева интензивно праћење.