latinica  ћирилица
04/08/2021 |  18:59 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Потврђено јединство - наметнуте одлуке неприхватљиве (ВИДЕО)

Република Српска тражи афирмацију уставних права које јој гарантује Дејтонски мировни споразум, а Србија престанак позивања на укидање Републике Српске.
Састанак руководства Српске и Србије у Београду -
Састанак руководства Српске и Србије у Београду

Ово су неке од кључних порука након састанка руководстава Српске и Србије у Београду. И након њега непромијењен став - Кристијан Шмит за Српску није легитимно изабран високи представник, а одлуке су добре само уколико их консензусом постигну три конститутивна народа.

Једнака је порука и након састанка представника свих политичких партија у Српској са руководством Србије на којем је још једном потврђено јединство.

Једноипочасовни састанак у Вили "Мир" у Београду искоришћен је за размјену ставова о кључним политичким питањима, али и сумирање учињеног на реализацији кључних пројеката. Ставови о политичким питањима су непромијењени. Република Српска је за мир, против чврсте границе на Дрини, али и против нелегитимног избора високог представника, посљедње одлуке Валентина Инцка и стране интервенције у БиХ, чему планира да се одупре јединством.

- Све што раде тамо, прије свега страни фактор, је уперено ка томе да уништи идентитет Срба у БиХ, односно у Републици Српској и сам ентитет своде на празну љуштуру. Ако се и даље то настави, можемо једног јутра доћи на своје послове и затећи закон који наметне неки странац који ће рећи да се укида Полиција Републике Српске или да се укида застава или неки закон. То је нешто што је неприхватљиво и неподношљиво - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

На позицијама од раније је и Србија. Предсједник Александар Вучић каже - Београд подржава интегритет БиХ, али и Републике Српске, с чим иду и сва њена права и обавезе које произилазе из Дејтонског мировног споразума. Београд не подржава наметање одлука.

- Тако је било, тако ће и да остане. А да учествујемо, а ја не вјерујем да се то може догодити, скоро сам сигуран да се то неће догодити, у нелегитимном смјењивању легитимних представника власти, или у легализовању нелегитимних октроисаних одлука било кога, у томе нам не пада на памет да учествујемо - рекао је Вучић.

Од економских питања, на састанку су доминирала она из области саобраћајне инфраструктуре. Разговарано је и наставку изгадње хидроелектране Бук Бијела, али и о ауто-путу Београд-Сарајево.

- Замолио сам члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да разговара са партнерима и да виде да ли они желе тај ауто-пут или не желе, зато што од тога зависи и одлука и брзина изградње ауто-пута на територији Републике Србије - додао је Вучић.

Договорен је и дио ауто-пута кроз Семберију. Србија већ гради мост преко Саве. Покриће и 80 одсто трошкова изградње ауто-пута од Бијељине до границе на Рачи.

- Мислим да ћемо у наредних седам дана имати оперативни модел на који начин ће се то реализовати - каже Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић каже да је за градњу 17 километара ауто-пута од Раче до Бијељине задужен конзорцијум фирми из Србије и Српске.

Средствима Србије радиће се и у четири општине - Дрвар, Костајница, Козарска Дубица и Невесиње.

До 15. септембра Дана српског јединства, слободе и националне заставе требало би бити написан и нацрт закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, што би претходило обједињавању школских програма и уџбеника за најважније предмете.

Након састанка највиших функционера, одржан је и састанак свих политичких лидера.

- Ваљда је дошло бријеме да морамо да разумијемо да су национална питања изнад неких уобичајених дневнополитичких тема. Оно што је сигурно заједничка нит јесте да брига која постоји када је у питању Република Српска. Ја сам скоро рекла да вјерујем да наши грађани воле да виде политичко јединство око овако важних питања - рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

На ширем састанку у нешто мање формалној атмосфери учествовали су представници свих парламентарних странака са сједиштем у Српској и Србији. И на овом састанку тема су биле првенствено политичке прилике, а могуће рјешење политички представници виде у дијалогу.

- Можда је вријеме да се сједне. Ми смо спремни да сједнемо са политичким представницима Бошњака и Хрвата, без моделирања од стране странаца и да видимо на који начин да договоримо превазилажење ове ситуације - каже Додик.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић каже да је окупљеност око заједничког договора неупитна.

- То је можда најважније што носимо, да нема ниједног разлога који би могао утицати да тако не буде - каже Шаровић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић истиче да представници Републике Српске, у случају било каквих криза или непредвиђених догађаја, остају јединствени и фокусирани.

- Имаћемо заједничке ставове, настојаћемо да се усаглашавамо са рукводством Србије - рекао је Стевандић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да је показан висок степен одговорности.

- Показан је висок ниво одговорности према овом тренутку, кризи коју је изазвао високи представник покушајем наметања закона који се бави прошлошћу БиХ - истакао је Ђокић.

Подсјетимо, Народна скупштина Републике Српске је 13. маја ове године усвојила 10 закључака у вези Покретања иницијативе за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ.

Повезане вијести:

Селак: Слогом заштитити српски народ

Нешић: Српска не може бити упитна

Бањац: Још једном потврђено јединство