latinica  ћирилица
09/08/2021 |  14:19 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ може преживјети само децентрализована

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је дубоко увјерена да БиХ може преживјети само ако буде децентрализована, односно ако у њој буде довољно мјеста и за Србе и за Хрвате и за Бошњаке.
Жељка Цвијановић (Фото: © RT / Сергей Белоус) -
Жељка Цвијановић (Фото: © RT / Сергей Белоус)

Цвијановић је рекла да највећи проблем представљају управо инсистирања на централизацији БиХ.

Она је подсјетила да су надлежности Српске ускраћиване током многих година као резултат директног мијешања међународне заједнице, посебно високих представника.

- Ако се упореди оригинална почетна варијанта Дејтонског споразума, јасно је да смо изгубили доста надлежности које су насилно пребачене на ниво БиХ, уз образложење да ће БиХ тако постати боља, функционалнија и економичнија, али догодило се управо супротно - изјавила је Цвијановић за руску Федералну новинску агенцију /ФАН/.

Она је навела да је проблематично то што на нивоу БиХ постоји море институција које нису предвиђене Уставом, а које троше огромна средства која, у ствари, треба да буду усмјерена ка ентитетима.

- Тако да ми страдамо и финансијски. Многе надлежности су просто пребачене, а БиХ није постала ни боља нити ефикаснија, него само скупа - рекла је Цвијановић.

Она је додала да у сфери правосуђа одлуке намећу институције које не предвиђа Дејтон, као што су Суд и Тужилаштво БиХ, иако у Дејтону пише да правосуђе треба да дјелује у институцијама ентитета.

- Мислим да смо начинили велику грешку, јер могуће је да до краја нисмо били свјесни колико је озбиљан проблем у том периоду када су наметани слични закони и смањиване надлежности Српске. Али, од тог времена постали смо политички зрелији - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је у земљи у којој нема дијалога крајње сложено говорити о повратку надлежности ако ће се друга страна томе противити, али да не губи вјеру у то да ће се то једном десити и да ће сви доћи до разумијевања да БиХ може заједно да функционише само ако се врати оној матрици која је предвиђена Дејтоном.

Цвијановић је рекла да су сви народи у БиХ, путем својих политичких представника, у своје вријеме дали сагласност на БиХ у складу са првобитним Дејтонским споразумом, са Уставом, гдје су јасно прописане надлежности, док на овакву БиХ у којој се у пракси реализује оно што је супротно Уставу - никада није дата сагласност.

- Вјерујем да ћемо једном добити могућност да вратимо неке надлежности и да ће сви доћи до разумијевања да се никуда не може стићи ако се једноставно буде гурала `глава у пијесак` или насилно присиљавало да се "пролази главом кроз зид" - рекла је предсједница Републике Српске.

Говорећи о притисцима Запада на Српску, почевши од питања интеграција у НАТО, антируских санкција до признавања наводног геноцида у Сребреници, па до употребе санкција, блокирања рачуна, војних пријетњи Еуфора и НАТО-а и промовисања западних интереса преко фондова НВО и медија, она је рекла да је све то неки глобални образац који се може видјети у региону, па тако и у БиХ.

- Сви они који намећу наратив о "штетном утицају Русије у свијету" промовишу га и овдје. Што се тиче притисака, постоји увијек једна те иста група земаља које активније промовишу интеграцију БиХ у НАТО, као и њену централизацију. Према мом мишљењу, највећи проблем представљају управо инсистирања на централизацији државе, а ја сам дубоко увјерена да БиХ може преживјети само ако буде децентрализована, односно ако у њој буде довољно мјеста и за Србе и за Хрвате и за Бошњаке - рекла је Цвијановић.

Она је навела да ће се у централизованој БиХ реализовати "офанзивни" приступ политичког Сарајева или политичких структура ван БиХ које настоје да реализују концепт у којем ће Бошњаци или муслимани који су најмногобројнији народ, постати већина и политички.

- У томе ја видим највећу опасност - поручила је Цвијановић.

Интервју Жељке Цвијановић (Фото: ФАН)

Не чланству у НАТО-у

Цвијановић је истакла да Српска подржава концепт сарадње са НАТО-ом, а не чланство у тој алијанси.

Када је ријеч о политичком притиску од НАТО-а, она је навела да државе које су најактивније у проширењу Алијансе највише стреме да усмјере БиХ у том правцу, али БиХ је вишенационална и Српска је јасно изразила своју позицију по том питању.

- Српска подржава концепт сарадње, а не чланство у НАТО-у. Ми јасно бранимо своју позицију, што је важно, јер БиХ не може да доноси такву одлуку без нас - навела је Цвијановић.

Када је ријеч о невладином сектору и онима који треба да лише Републику Српску надлежности, она је истакла да се дешава исто што и на глобалној свјетској сцени.

- Многе сличне организације се користе за подршку одређеним институционалним покушајима других држава да утичу на ситуацију у одређеној земљи, тако да не видим по том питању ништа посебно за БиХ, јер се исто дешава на глобалном нивоу - рекла је Цвијановић.

Међутим, она сматра да је најважније за заштиту Српске способност њених институција да испуњавају своје обавезе, да штите себе и имају јасно дефинисану позицију, а пошто је то јасно и, како је истакла, непријатељима, они нападају институције Српске настојећи да ограниче њихове могућности, да финансијски обезвриједе Српску, те смање прилив средстава како не би могла да испуњава своје обавезе или јасно промовише своју позицију.

- Република Српска ће остати стабилна заједница, једина стабилна у оквиру БиХ. Имамо функционалне институције и рационалну уставну структуру. За Српску нико не може да каже да је нерационална и компликована - навела је Цвијановић.

Она је подсјетила да је Српска успјешно примијенила резултате избора, за разлику од партнера на нивоу БиХ и Федерације и да, без обзира на одузете пуномоћи, у неким сферама остаје функционалнији дио БиХ.

- Најважније је да се сачувају снага и могућности наших институција, због чега напорно радимо на томе и тако чувамо и штитимо Републику Српску и њену могућност да институционално одговори на сваки изазов - рекла је Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је нагласила да се Српска и сада налази под институционалним притиском, али има могућности да штити себе институционално, јер је Српска снажна и стабилна.

- Безусловно за то су нам потребни партнери који настоје реално да разумију ситуацију у БиХ и уваже Републику Српску, њене институције предвиђене Дејтоном, као и надлежности предвиђене Уставом - рекла је Цвијановић у интервјуу.

Српско-руска сарадња се одлично развија

Предсједница Цвијановић изјавила је да се сарадња Српске и Русије одлично развија.

- Настојимо да развијамо и интензивирамо ту сарадњу. Мислим да смо на правом путу - рекла је Цвијановићева за агенцију ФАН.

Она је навела да велику шансу за БиХ види у томе што је Русија отворена за сарадњу са БиХ у цијелости, а не само са Српском, али да, с друге стране, вјероватно под утицајем неких глобалних фактора, када је ријеч о, на примјер, бошњачким политичарима, не види спремност и отвореност за сарадњу са Русијом.

- Они не могу нешто нарочито да ометају нашу сарадњу. Исто тако ми не можемо да им је наметнемо и да кажемо: "Ви морате да сарађујете са Русијом". Свако се руководи својим интересима и принципима, међутим ту има пуно лицемерја јер је Федерација БиХ као ентитет сувише зависна од снабдијевања руским гасом - рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да у ФБиХ имају велике дугове за утрошени гас који није плаћен и оцијенила као лицемјерно што нико у Сарајеву неће рећи да веома зависе од Русије и да су годинама трошили руски гас и повећавали дуг.

Цвијановић је увјерена да постоји могућност за сарадњу, али не и да је у ФБиХ могућ политички заокрет, да пожеле да прошире сарадњу са Русијом.

- Они стално добијају инструкције о томе да не треба да пусте руски капитал и сарађују са Русијом, да постоји читаво западно друштво са којим се може сарађивати и томе слично. Али, ми више дајемо предност прагматичном приступу. Ми смо оријентисани на сарадњу са свима и увјерена сам да је Русија важна. Она заузима друго мјесто на листи страних инвеститора у Српску, али наша спољнотрговинска размјена није на високом нивоу и то је област у којој можемо да интензивирамо сарадњу - рекла је она.

На питање шта се дешава у гасном сектору с обзиром на то да су Бошњаци оптужили Српску да је измјенама закона дат монопол руској компанији, она је објаснила да Бошњаци увијек криве Српску када сарађује са онима ко им се на свиђа.

- Ми мијењамо своје законе у складу са нашим надлежностима и економским интересима. Откривамо могућности за функционисање економије, не стварајући позицију монополисте ни за кога, него једноставно откривамо ту могућност како би економија могла нормално да функционише, да реализујемо одређене пројекте како би наши грађани могли да зарађују новац, а послодавци испуњавају обавезе према запосленима и држави - навела је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то је један од стандардних напада који се често дешава када долазе инвестиције и када инвеститори из Русије или Кине исказују интересовање, па онда у другом ентитету то стално покушавају да оспоре. Међутим, указала је она, ако инвеститор долази са Запада нико се не противи, чак и ако нарушава еколошке и антимонополске норме.

- Ми дјелујемо у складу са законом и Уставом, према којем можемо да доносимо законе у складу са нашим економским интересима - нагласила је Цвијановић.

Говорећи о томе како су се ЕУ, Русија и Кина показале према БиХ и Српској током пандемије вируса корона, она је рекла да је прва материјално-техничка помоћ у области здравства стигла од Србије, а затим од Русије.

- Ми то веома цијенимо. ЕУ је крајње споро реаговала - изјавила је Цвијановић.

Она је подсјетила да су, за вријеме унутрашње кризе у ЕУ, и саме њене чланице заустављале помоћ један другој и владао је потпуни неред, без обзира на принципе Уније - солидарност, отвореност унутрашњих граница и слично.

- Ова криза је била индикативна пошто је епидемија довела до проблема у ЕУ. Нисмо ни очекивали да ће ЕУ са толиким унутрашњим проблемима прва да нам прискочи у помоћ. Касније су се ствари мало поправиле и ситуација се стабилизовала, али морам рећи да више цијенимо оне који су нам први изашли у сусрет и исказали подршку. Од Србије, на коју се ослања Српска, добили смо адекватну неопходну помоћ, а исто тако се изванредно показала и Русија - рекла је предсједница Српске.