latinica  ћирилица
31/08/2021 |  19:13 ⇒ 19:13 | Аутор: СРНА

Ћорић: Потпуни пораз бошњачке унитаристичке политике

Члан Предсједништва СНСД-а Недељко Ћорић сматра да је понашање бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића доказ потпуног пораза и краха бошњачке унитаристичке политике која се у недостатку аргумената по ко зна који пут окреће ка интервенционизму и помоћи својих страних ментора.
Недељко Ћорић - Фото: СРНА
Недељко ЋорићФото: СРНА

- Након што је учешћем на данас одржаној сједници Предсједништва БиХ, у складу са дејтонским овлаштењима и закључцима Народне скупштине Републике Српске, српски члан Предсједништва Милорад Додик успјешно спријечио доношење било каквих одлука, Џаферовић није могао сакрити сав свој бијес, разочарење и немоћ - рекао је Ћорић Срни, реагујући на Џаферовићев позив нелегалном високом представнику Кристијану Шмиту да смијени Додика.

Он каже да је јуче "пала у воду" изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да је ово "колективни годишњи одмор" и пролазна криза преко које ће представници српског народа лако прећи.

- Свима је постало јасно да је ријеч о базичном интересу српског народа и опстанку Републике Српске, те да ћемо у овом истрајати до краја. Умјесто да бошњачки политичари ово схвате озбиљно и окрену се унутрашњем дијалогу и разговору два ентитета и три конститутивна народа, они срамно моле за интервенционизам дијела међународне заједнице и смјену легитимно изабраног представника Срба из Републике Српске - појаснио је Ћорић.

Ћорић је нагласио да је, упркос неповољним околностима, Република Српска функционална и стабилна, те да би било какав потез који би ишао у правцу репресивних мјера, ограничавања и евентуалних смјена, само додатно продубио кризу од које би највећу штету имала ФБиХ.

Он је оцијенио да је Република Српска, упркос бројним препрекама и ограничењима, доказала да представља функционалнији и здравији ентитет БиХ.

- Стабилна скупштинска већина, ефикасно формирање Владе Републике Српске, реаговање институција у вријеме пандемије, набавка и дистрибуција вакцина, значајни инфраструктурни пројекти који се планирају и реализују су параметри којима се не може похвалити ФБиХ и који показују да је Српска спремна за самосталност и дисолуцију у случају да се истраје на наметнутим рјешењима - нагласио је Ћорић.

Ћорић је напоменуо да је веома битно да сви именовани и изабрани представници Републике Српске схвате значај историјског тренутка и покажу јединство, али и храброст и спремност на жртву како би очували Српску.

Џаферовић је рекао данас да очекује да међународна заједница, односно Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, помогне да "профункционише БиХ, укључујући и смјену српског члана Предједништва Милорада Додика".