latinica  ћирилица
02/09/2021 |  20:35 | Аутор: СРНА

Додик: Комшићеве изјаве су само његов лични став

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су изјаве Жељка Комшића да БиХ може бити мултикултурална и без контитутивности само његов лични став, јер тај члан Предсједништва није мјеродаван, ни легитиман, нити има икакву квалификацију да одлучује о томе шта је демократија.

Додик је напоменуо да је демократија оно што је легално и легитимно, те поштовање процедура.

Он је за АТВ рекао да је демократија прописана правним актима, али да је проблем што се то у БиХ не поштује.

- Комшић не представља Хрвате да би могао рећи да је то њихов став. Такође, његов став није ни став Предсједништва, које се никада о томе није договорило... Он млатара и у заблуди држи дио јавности која га слуша, мислећи да је важан и озбиљан - каже Додик.

Додик је нагласио да је то само Комшићев и став једне драматичне мањине у БиХ.

- С друге стране, већински став народа у БиХ је да се БиХ може само очувати само као земља са три конститутивна народа у којој ће се њихови легитимни, а не камуфлирани представници као Комшић, суштински договарати и доприносити миру и развоју - каже Додик.

Он је рекао да не вјерује да је ико у Српској узнемирен због тога што БиХ не функционише захваљујући актуелној кризи којој је допринијело наметање закона бившег високог представника Валентина Инцка.

- То само показује да ми у БиХ, и када је нема, мирно живимо, радимо и немамо ниједан проблем... И онда ћемо доћи до тога да се једном упитамо - шта ће нам БиХ? То је суштинско питање и ово показује да без органа на нивоу БиХ можемо да радимо, живимо и то наставимо - нагласио је Додик.

Према Додиковим ријечима, у Српској нико не треба да се нервира и узбуђује у вези тога.

- Опозиција у Српској јесте нешто узнемирена, али нека сачека изборе наредне године, јер они нису сада или за мјесец. У том погледу било би апсолутно добро да покушамо очувати постигнуто заједништво када је ријеч о наступу на нивоу БиХ - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је рекао да Српској формално не требају заједнички органи БиХ, иако друга страна "може нешто да направи у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ".

- Али, тај дом не може имати коначну одлуку, ако је не потврди Дом народа, што се може урадити и без опозиције. Ми носимо основну одговорност. Бавимо се политиком у којој поштујемо одлуке и закључке Народне скупштине /и о неодлучивању у заједничким органима БиХ/, које је у знатној мјери креирала опозиција. Заједништво у том смислу је важно, јер ако нисмо јединствени, то охрабрује политичко Сарајево и странце који траже пукотине међу нама, иако им ни то неће помоћи - истакао је Додик.

Он је додао да је владајућа коалиција у Српској компактна, те да је стабилност Владе гарантована.

- Наша економска ситуација је одлична и опозиција може причати шта хоће. Повећање БДП-а које је, упркос кризи, у два квартала ове године веће 10 одсто него лани је резултат за који се скида капа, као и за повећање производње за исти проценат. У најмању руку, они у том смислу могу да ћуте, ако не могу да хвале - рекао је Додик.

Он је навео да су сви финансијски токови Српске позитивни, да је буџет стабилан и да се на вријеме сервисирају све обавезе.

- Дајемо допринос развоју економије и покушавамо и развијамо неке нове инвестиције и пројекте, које ћемо спровести, иако постоје блокаде са нивоа БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да Српска никада није заустављала развој у Федерацији БиХ, иако они покушавају да онеспособе и зауставе све што могу у Републици.

- Зато нам не треба таква земља. И зато не желим да кажем будућим нараштајима да је таква земља могућа. Та БиХ није могућа. То је само земља коју је неко наметнуо да би се овдје играо са нама, попут нелегитимног високог представника Кристијана Шмита, који је на заласку каријере. Дакле, нећу дозволити да тако неко дође безвезе, са стране, и нама говори шта да радимо или намеће законе - рекао је Додик.

Он је поновио да је човјек који нема мржњу према никоме и да би помогао и учинио свакоме коме може у БиХ, али да је проблем што је политички немогуће у постојећем амбијенту.