latinica  ћирилица
12/09/2021 |  18:37 ⇒ 13/09/2021 | 07:24 | Аутор: РТРС

Додик и Вучић о обиљежавању Дана српског јединства и изградњи Спомен-обиљежја (ВИДЕО)

У Београду састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића. Сагласни су да је за израду идејног пројекта Спомен комплекса у Доњој Градини потребно расписати конкурс након чега би почела реализација гдје би Србија уложила 80 одсто, а Српска 20 одсто потребних средстава. Додик и Вучић разговарали су и о 15.септембру и заједничком обиљежавању Српске и Србије, Дана српског јединства, слободе и заставе.
Састанак Додика и Вучића у Београду (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Састанак Додика и Вучића у Београду (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

Централна тема разговора Додика и Вучића била је изградња Спомен обиљежја у Градини, као и начин на који обезбиједити да то буде мјесто које ће за све Србе, гдје год да живе, бити мјесто доласка и упознавања са трагедијом нашег народа .

Договорена су и нека оперативна питања- како доћи до тога да се распише један општи конкурс за израду идејног пројекта и да на бази тога почне реализација.

- То би требао да буде центар који ће уоквирити оно што је традиционални приказ тог страдања и оно што је најсавременије 3 Д изведби. То тражи компаније које то могу да ураде - рекао је Додик.

Вучић је Додика обавијестио о разговору са Кристијаном Шмитом, а Додик је поновио да је Шмит нелегалан високи представник и да не планира сусрет са њим.

- Предсједник Вучић зна да ја мислим да он није легитиман и да у том погледу волио бих да није ни дошло до тог састанка јер након тога је било неких спекулација у Сарајеву и код неких наших људи - истакао је Додик.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је евентуални нови судија странац из Албаније у Уставном суду БиХ продукт лобирања муслиманске стране из Сарајева и да Република Српска нема разлога да вјерује у његову објективност.

- То говорим из прагматичних разлога да судије Уставног суда странци су се увијек бирали како би са два Бошњака доносили одлуке које су ишле на штету Републике Српске и то показују и одлуке које су доношене у посљедње вријеме, пошто је тамо једна Њемица, сад долази Албанац . То је једна спрега која треба да свеже Републику Српску до самог нестајања њене субјективности - сматра он.

Коментаришући изјаву Жељка Комшића да све што ради Српска православна црква у Црној Гори има политичку конотацију и да Додик ради на дестабилизацији региона и прекрајању граница, српски члан Предсједништва рекао је да је против оног региона који Комшић замишља.

Каже да је веома јасно да се ни Србија, ни Република Српска, не мијешају у унутрашње ствари Црне Горе, али да неће благонаклоно гледати да се шиканира српски народ, да им се не дозвољава да очувају свој идентитет и да је српски идентитет проблем број један за Мила Ђукановића и његову политичку гарнитуру.

- Наравно,  да смо разговарали о групацији везаној за Мила Ђукановића који упорно покушава да каже да су Срби тај реметилачки фактор, а у суштини његова политика је реметила положај Срба који су тамо 30 одсто присутни у популацији и све вријеме владавине његове Срби су били тамо нација другог реда - рекао је Додик.

У међувремену, адвокат Здравко Ђукановић поднио је Тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против предсједника Црне Горе  Мила Ђукановића због догађаја на Цетињу и изазивања националне, расне и вјерске мржње.