latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:17 ⇒ 20/09/2021 | 07:11 | Аутор: РТРС

Порука из Српске - нема учешћа у раду заједничких институција (ВИДЕО)

Уочи сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске порука – нико од Срба неће учествовати у раду овог дома. То значи да ће се српски посланици стриктно држати закључака Народне скупштине Републике Српске. Нема учешћа у раду заједничких институција све док наметнути Инцков закон не буде стављен ван снаге.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

У сали за засједање Представничког дома неће бити представника Срба. То је, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, јасан политички став.

- Неће нико ићи од Срба и то је то. То што Изетбеговић каже испухаће или као Жељко Комшић који прича да је то годишњи одмор, сад ћемо видити јел годишњи одмор нису више годишњи одмори. Постоји јасан политички став - поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Том ставу, који је дефинисан и закључцима парламента Српске, сви посланици из Српске остају потпуно привржени. Ово није блокада рада, већ изражавање става, категорични су из СНСД-а.

- Да ли смо ми у згради или поред зграде то је секундарно питање у односу на суштинско. А то је да ли ће се у овој земљи почети примјењивати уставни а затим и остали принципи демократске државе - сматра Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба позвао је све посланике из Републике Српске да прије самог почетка сједнице одрже још један састанак и потврде договор.

- Нећемо дозволити да воља Народне Скупштине која је изгласана великом већином и изјава коју смо потписали сви заједно предсједници и позиције и опозиције буде на било који начин омаловажена - поручио је Стевандић.

Дилеме нема да је ово питање о којем већ готово три мјесеца на политичкој сцени у Српској постоји консензус и нема подјела на власт и опозицију.

- Нема учешћа у доношењу било каквих одлука у заједничким институцијама, док се ова ситуација у вези са потпуно беспотребно наметнутим законом не ријеши - сматра Бранислав Бореновић, посланик у ПД ПС БиХ (ПДП).

Ненад Нешић посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ (ДНС) сматра да је битно послати из Парламента БиХ слику да јединство по питању наметнутог Инцковог закона није нарушено.

- Немамо намјеру да одустанемо од захтјева, а то је да се наметнути закон повуче - додао је Нешић.

Међутим, СДС-ов Мирко Шаровић, уочи сједнице поручује да не постоји никакав формални договор о неучешћу на засједању. Одмах је услиједио одговор из СНСД-а.

Не спорећи право посланицима других клубова и група да сами донесу одлуку о томе да ћи ће учествовати у раду, Сњежана Новаковић Бурсаћ упозорава да није добро да се понашају различито, јер, како наводи, јавност очекује да буду јединствени. 

Замјеница предсједавајућег Представничког дома, Борјана Кришто истиче да није добро да овај дом ради без представника једног од три конститутивна народа.

- Ми пословником можемо радити. Ако имамо кворум можемо се изјашњавати и доносити одлуке. С тим да у овом дијелу, ако сви судјелују нема опет одлука. Одлуке се могу донијети простом већином, која би укључивала једну трећину гласова из Републике Српске. Ако тога нема, нема ни усаглашавања на Колегијуму. Без усаглашавања на Колегијуму, нема ни другог круга гласања - сматра она.

То заправо значи да, ниједан акт у Представничком дому не може бити донесен ако Срби не учествују у његовом раду. И тако ће бити све док се не ријеши питање Инцковог закона, због којег је, према ријечима Милорада Додика, већ почела хајка на Србе.

- Ја сам већ да знате израчунао да имам девет пријава за негирање геноцида, двије неке даме Н.Н. лица из Тузле туже Милорада Додика, па молим вас то је хајка - рекао је Додик.

Подсјећамо, бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца". Одмах након тога, парламент Српске, усвојио је Закон о допуни Кривичног законика и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.