latinica  ћирилица
22/09/2021 |  15:55 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада Српске биће подршка свакој доброј инвестицији (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру конференције о инвестиционим потенцијалима Републике Српске, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Београду са представницима више компанија, заинтересованих за улагања на подручју Републике Српске, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Вишковић са представницима Енергопројекта (фото: Влада Републике Српске) - Фото: РТРС
Вишковић са представницима Енергопројекта (фото: Влада Републике Српске)Фото: РТРС

У одвојеним сусретима, Вишковић се састао са представницима Неопланте, Нис-а, Цептера, Хелветиа хотела, Делта холдинга, Понтилукс и компанија Енергопројект.

Вишковић је информисао представнике ових компанија о предностима улагања у Српску, истичући да ће Влада Републике Српске бити подршка свакој доброј инвестицији, која ће допринијети привредном развоју и новим радним мјестима, наводи се у саопштењу.

- Све ове компаније имају изражен интерес за нове инвестиције у Републику Српску. Драго ми је што је данашња конференција о инвестиционим потенцијалима била одлична прилика да на једном мјесту и у директним разговорима добију све потребне информације - рекао је Вишковић.

Вишковић је изјавио да је произвођач сухомеснатих производа Неопланта заинтересована за улагање на подручју Бијељине, због гаса, и да су њени представници већ обишли неке локације, те се очекује доношење конкретне одлуке.

- Већ данас су се опредијелили да граде свој капацитет у Републици Српској, али треба још да одлуче који капацитет, количина и број радника. Тако да врло скоро можемо очекивати производњу сухомеснатих производа из тих капацитета у Републици Српској - навео је Вишковић.

Премијер Српске је рекао и да америчка корпорација Понтилукс жели да инвестира у Српску, да НИС жели да шири продајне и малопродајне капацитете у Републици Српској, те да су у преговорима са Оптима групом да у наредном периоду раде заједно тржиште БиХ.

Он је додао да Влада Републике Српске има акције у Крајина петролу и да је могуће да се разговара о евентуалној продаји тих акција, што ће у НИС-у размотрити.

Када је ријеч о Цептеру, Вишковић је навео да су они у фази изградње хотела у Бањалуци, а већ имају један у Козарској Дубици, те да је разговарано о градњи капацитета у Бањи Грачаница, а распитивали су се и за аеродром Требиње, јер ту желе да граде неке своје капацитете.

Он је рекао да су власници хотела Хелвети из Цириха људи из Лопара и да већ имају своје капацитете на том простору, али да људи из дијаспоре које они заступају желе да са Републиком Српском направе још боље конекције и још веће инвестиције.

Када је ријеч о Енергопројекту, Вишковић је навео да је та фирма заинтересована да се појави и као извођач радова на заједничким пројектима Српске и Србије на Горњој Дрини, Бук Бијела, Фоча и Паунци.

Додао је да је Економик група из Београда данас потписала Меморандум са начелником општине Братунац Срђаном Ранкићем, будући да желе да изграде нови производни капацитет у слободној зони у Братунцу, код моста Братољуб.

Повезане вијести:

Вишковић позвао привреднике да инвестирају у Српску