latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:14 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Комшић на Генералној скупштини УН без одлуке Предсједништва (ВИДЕО)

Упркос непостојању одлуке Предсједништва БиХ за његов пут и обраћање на Генeралној скупштини Уједињених нација, Жељко Комшић ипак је говорио у Њујорку.
Жељко Комшић (фото: media.un.org/en/webtv - screenshot) -
Жељко Комшић (фото: media.un.org/en/webtv - screenshot)

Од пандемије вируса корона, преко климатских промјена, до одлива радно способног становништва и јачања етничких политика у БиХ - у најкраћем то би биле теме о којима је пред Генералном скупштином Уједињених нација говорио Жељко Комшић. Иако не директно, Комшић је поткачио и Дејтонски мировни споразум и на њему базиране институције, јер их види као кочничаре за постизање консензуса и напредак у смјеру око којег такође не постоји консензус.

- Комплексно изграђен систем институција БиХ заснован на Дејтонском мировном споразуму отежава постизање политичког консензуса који би земљу помјерио са Дејтонског мировног споразума, који је зауставио рат, ка функционалној држави са перспективом да постане чланица Европске уније и НАТО савеза, али на начин да се прихвате све вриједности које налаже демократија, владавина права и заштита људских права - рекао је Комшић.

Као једину водиљу даљег политичког развоја БиХ Комшић види високог представника. И прије него што је крочио на тло Њујорка, Комшићу је право да се обрати спорио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Из Будимпеште понавља - за то не постоји одлука, па је зато све што Комшић у Њујорку чини приватна прича у којој је каже, већи проблем од Комшића, генерални секретар Уједињених нација.

- Овдје је важно да је генерални секретар Уједињених нација умијешан у распад БиХ, што се наравно дешава. Једног дана кад се буде писала историја, онда ће се рећи да је генерални секретар УН примио у приватну посјету човјека који је клеветао по другима у БиХ и да је то допринијело неразумијевању, непомирењу и нефункционалности БиХ и зато се она распада. Једног дана ћу ја писати да је тако - рекао је Додик.

Са каквим мандатом је Комшић дошао у Уједињене нације, осим Додика, пита и предсједник Хрватске Зоран Милановић. Након састанака са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је, између осталог, разговарао и о БиХ Милановић пита, у чије име говори Жељко Комшић.

- Чак и да јесте представник Хрвата, јер они функционишу као трио, а ја сам рекао да сам предсјкедник Хрватске, хрватских грађана, Хрвата, па и на неки начин оних који живе у БиХ - рекао је Милановић.

Да Комшић нема овлашћење да на 76. сједници Генералне скупштине Уједињених нација говори у име БиХ српски члан Предсједништва рекао је и у понедјељак. Тада је објавио да се, због свега, писмом обратио генералном секретару УН-а Антонију Гутересу, истичући да ће, не буде ли спријечено Комшићево обраћање, то бити потврда да међународне институције учествују у распаду БиХ.