latinica  ћирилица
22/09/2021 |  22:27 ⇒ 23/09/2021 | 07:28 | Аутор: РТРС

Ситуација на Космету мирна, али напета; ЕУ позива на хитну деескалацију

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација је мирна, али напета.
Јариње (фото: kosovo-online.com) -
Јариње (фото: kosovo-online.com)

Неколико стотина Срба и даље је на Јарињу и упркос хладноћи и ситној киши, намјеравају да ту преноће. Припадници специјалне јединице тзв. Росу стоје на својим позицијима и ситуација је мирна, пише портал Косово онлајн.

Грађани су се окупили око ватре или су у шаторима, а породице су им доставиле топлу одјећу и храну.

Осим припадника Росу, на Јарињу су данас примијећене и патроле Еулекс полиције. Ово је већ трећи дан протеста Срба незадовољних одлуком Приштине да уведе пробне таблице за сва возила која улазе на Космет из Србије. Њихов захтјев је да се Росу повуче и да се наставе преговори о рјешавању овог проблема.

Министарство спољних послова Русије изразило је забринутост због заоштравања ситуације на Косову и Метохији, а ЕУ позива на хитну деескалацију ситуације, поручивши да се све провокације или једностране акције морају избјећи јер би оне биле директно против интереса грађана у региону.

- Позивамо руководство Београда и Приштине да предузму одговоран приступ и да кроз дијалог уз посредовање ЕУ избјегну сваку даљу ескалацију, поново успоставе мирну атмосферу и раде на постизању остварљивих рјешења. У интересу је свих да нађу начин којим би се омогућила слобода кретања и побољшао свакодневни живот људи - наводи се у саопштењу високог представника ЕУ за спољне послова Жозепа Бореља поводом ситуације на сјеверу Kосмета.

- Дијалог уз посредовање ЕУ једина је платформа за рјешавање свих отворених питања и ми снажно позивамо обје стране да га у потпуности искористе - нагласио је Борељ.

У саопштењу Европске службе за спољне послове се још једном истиче да сви споразуми постигнути у процесу дијалога уз посредовање ЕУ од његовог почетка 2011. остају валидни и обавезујући за обје стране.

- Претходни споразуми представљају значајан елемент за свеукупну нормализацију односа /самопроглашеног/ Kосова и Србије. ЕУ и њене државе чланице позивају Kосово и Србију да без одлагања и у потпуности поштују и примијене све своје обавезе проистекле из дијалога - закључује се у саопштењу.

Полиција самопроглашеног Косова привела је данас у полицијску станицу тројицу Срба који су у Грачаници постављали билборд "Добро дошли у заједницу српских општина".

Они су потом скинули билборд, а младиће одвели у полицијску станицу, гдје су морали да напишу изјаве, након чега су пуштени на слободу.

Извор: РТС/Косово онлајн