latinica  ћирилица
25/09/2021 |  18:45 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Љекари демантовали тврдње градоначелника Бањалуке (ВИДЕО)

Након што је поднио кривичне пријаве због, како је тврдио, употребе техничког, а не медицинског кисеоника на УКЦ-у, градоначелник Бањалуке Драшко Сатнивуковић након само неколико часова правдао се да не зна каквог квалитета је кисеоник.
УКЦ - Фото: РТРС
УКЦФото: РТРС

С друге стране, иступи Станивуковића изазвали су страх и узнемиреност међу обољелима и њиховим породицама, а струка и надлежни поручују да је смишљеним спином омаловажена и бачена под ноге медицинска струка.

Када се политика умијеша у струку и то медицинску, на примјеру је показао градоначелник Бањалуке и тако збунио и унио страх међу грађане. Тврдио је да је то што се ради на УКЦ-у злочин над човјечанством и да је кисеоник који УКЦ-у испоручује италијанска фирма ТГТ Техногас, технички, а не медицинском кисеоник. Поднио је и кривичне пријаве, а након неколико часова гостујући у федералним медијима спушта лоптицу.

- По правном промету, све је технички и индустријски гас, нема медицинског. Да ли су они папиролошки то прометовали, а у боцама био медицински, можда најбољег квалитета, ја то не знам, нити било ко зна - рекао је Станивуковић.

Овакве тврдње Станивуковића демантује документ из УКЦ-а у којем је наведено да је ријеч о медицинском гасу, као и оно што је објављено на сајту Агенције за лијекове БиХ - гдје је такође потврђено да је ријеч о медицинском гасу.

Умјесто појашњења о евентуалним правним пропустима ни Станивуковић, нити његов страначки колега и директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак нису појаснили зашто Правилник Агенције којом руководи никад није верификован у Министарству цивилни послова нити Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Умјесто појашњења, у јавност је пуштена информација да се на УКЦ-у користи технички, а не медицински кисеоник. Трагом градоначелникових тврдњи, екипа РТРС-а упутила се у обилазак највеће здравствене установе.

Начелница Ургентног центра Славица Зељковић тврди да проблема у примјени кисеоника као лијека није било. Користи се у свакодневном раду за лијечење беба, ковид, али и осталих пацијената. Присуство штетних гасова најприје би уочили љекари, а најзад, реаговао би и респиратор.

- Ако примијетимо да пацијент не дише добро и да то није довољно, ту је респиратор који је прикључен на кисеоник гдје ми подешавамо коју концентрацију кисеоника у тој удахнутој смјеси уз помоћ машине под притиском убацујемо у плућа пацијента. Било шта да не функционише у техничком дијелу прво би респиратор алармирао да није добар притисак и да не можемо постићи жељену концентрацију коју смо задали на апарат - каже Зељковићева.

Присуство потенцијално штетних гасова попут угљен-диоксида и угљен-моноксида могуће је видјети и на налазима крви.

- Све може да се види врло брзо. Ту је соба за реанимацију, за најтеже пацијенте. Ми у року од пет минута можемо процијенити какво је стање дисања, указати прву помоћ и започети примјену кисеоника и свих мјера да се пацијенту побољша дисање и пратити ефекте онога што смо примијенили - каже Зељковићева.

Кисеоник који се користи на УКЦ-у спасио је живот главном техничару Ургентног центра Ранку Палачковићу. Пацијентима, грађанима поручује - нема мјеста паници.

- Ја сам један од оних који је десетак дана био интензивно на кисеоничкој терапији и као што видите данас сам у добром стању, жив и здрав. Радим свој посао, помажем људима, желим да тако и остане - истиче Палачковић.

У протеклом периоду, од 300 хоспитализованих пацијената знатан број њих био је на кисеонику, те није било никавих компликација, кажу у УКЦ-у. Оно до чега су довеле информације пласиране у јавности од стране градоначелника јесте страх.

- Имали смо позива уплашених чланова породица, пацијената који су у страху и желе да напусте лијечење. То додатно погоршава њихово здравствено стање и свака ситуација када се паником угрози додатно здравље и живот пацијената је непожељна - поручује Зељковићева.

Да не узимају у обзир непромишљене и неодговорне изјаве појединаца апеловао је на грађане и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић. Пита - ко ће бити одговоран када пацијенти скину маске и не желе да се лијече, а љекари треба да их увјере да им је то нужна помоћ.

- Оваквим смишљеним спином омаловажена је и бачена под ноге медицинска струка и то зарад чега!? Зарад личне промоције и ставарања политичке хајке што је циљ онакве врсте наступа и замјене теза. У најмању руку то је неодговорно да не знајући уопште о чему говорите, ви сасвим слободно дајете оцјене о кисеонику који се користи за спас људских живота - каже Шеранић.

Министар додаје да су надлежне институције и здравствене установе дале све информације које потврђују да се у лијечењу пацијената користи кисеоник који испуњава све норме.

- Молим грађане да се информишу о лијечењу, а терапија кисеоником јесте лијечење, то чине слушајући искључиво струку и само струку, једино струка о томе може говорити и то се у јавном здравству не може доводити у питање - истиче Шеранић.

Да кисеоник није штетан по здравље пацијената, те да је у складу са свим потребним прописима, будући да се исти такав користи у свим болницама у региону и Европи, потврђује сертификат који је достављен из УКЦ-а. Употребљава се и на подручју Федерације, а разлика је у фирми која болнице снабдијева кисеоником.

Љекари који свакодневно користе кисеоник у лијечењу бројних пацијената питају - шта је био циљ цјелокупне хајке у јавности?