latinica  ћирилица
26/09/2021 |  19:15 ⇒ 27/09/2021 | 09:12 | Аутор: РТРС

Сједница Владе због ширења панике причом о кисеонику; Ангажман ревизорске куће (ВИДЕО)

Због ширења панике међу грађанима због кисеоника, Влада Републике Српске одлучила је да сутра сазове тематску сједницу.
Влада Републике Српске - сједница - Фото: РТРС
Влада Републике Српске - сједницаФото: РТРС

Премијер Радован Вишковић најавио је да ће бити ангажована независна ревизорска кућа, која би требало да испита сву причу око кисеоника.

Након тога, каже, када се докаже да се у нашим болницама користи медицински кисеоник, ићи ће кривичне пријаве против одговорних због новонастале ситуације.

Из СНСД-а поручују да је ПДП одговоран за лажну аферу о употреби индустријског, а не медицинског кисеоника, којом је створена паника међу грађанима.

С друге стране, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који данима говори да је оно што се дешава на УКЦ-у злочин над човјечанством, мијења причу. Тако се од кисеоника који убија све свело на процедуралну грешку!

Да иза цијеле приче стоји покушај ПДП-а да направи аферу оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и поручио грађанима да могу бити сигурни у исправност кисеоника. Додик каже да иза свега стоји политичка прича која за циљ има да се шири паника међу грађанима и да се уруши повјерење грађана у здравствени систем Српске.

Додик подсјећа и да је Министарство утврдило да је фирма ТГТ Техногас овлашћена да увози медицински кисеоник који је кориштен у свим болницама и установама широм Српске, па и у Федерацији. Проблем, каже, настаје када појединци из ПДП-а уводе нови правилник у Агенцији за лијекове гдје прописују своје процедуре, а све како би послове намјестили једној италијанској компанији из Лакташа.

Јавност се пита, како је могуће да је директор Агенције Александар Золак допустио да се у јеку пандемије у БиХ увезу респиратори који уопште нису били за медицинску употребу, након чега је настала афера о којој је брујала сва Европа.

Раније је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјаве Драшка Станивуковића оцијенила неозбиљним, наглашавајући да су послужиле само да изазову панику.

За то вријеме, Станивуковић мијења плочу. Од приче да се на УКЦ-у користи индустријски кисеоник и тако чини злочин над човјечанством, Станивуковић данас долази до тога да је у питању процедурална грешка.

- Тражили смо све податке, а чули сте и директора Агенције за лијекове који каже да та институција никада није контролисала кисеоник који се налази на УКЦ-у. Дакле, ја сам о томе говорио. Моје није то да утврђујем, као ни те фирме. То само може само да чини и ради Агенција за лијекове - каже Станивуковић.

Са намјером да буду отклоњене све недоумице, премијер Српске поручује да ће сутра бити одржана тематска сједница Владе најављујући и ангажовање независне ревизорске куће која би требало да испита сву причу око кисеоника. Након тога, каже, иду кривичне пријаве.

- Нека појединци мало одговарају. Политика је нешто што треба да буде активност која се води одвојено од уплитања у животе, здравље људи - рекао је Вишковић.

Огласио се и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић који сматра да је ријеч је о најјефтинијој политичкој промоцији и додаје да је једино спорно то што Агенција, коју води кадар ПДП-а, зарад, како каже, интереса сарајевског лобија одуговлачи са издавањем једне дозволе.

- Признаћете да је градоначелник изашао пред медије и рекао истину како његов страначки колега који је без икакве документације некаквој "Сребрној малини" дозволио да у ФБиХ увози неупотребљиве респираторе одуговлачи са издавањем једног папира, не би добио жељену пажњу јавности. А, нажалост, умјесто здравља и интереса грађана, њему је та пажња најбитнија - каже Ковачевић.

На крају ће се испоставити да је, како је назива Ковачевић, лажна афера креирана само да се употријеби као повод за најављене протесте опозиције с обзиром на то да им је прогнозирани одзив грађана потпуно катастрофалан.