latinica  ћирилица
27/09/2021 |  15:49 ⇒ 15:49 | Аутор: РТС

Дачић: Једностране акције на КиМ морају да престану

Желимо да наставимо дијалог, али нисмо сагласни ни да се тензије изазивају једностраним акцијама Приштине. Та пракса мора да буде елиминисана као начин понашања, изјавио је предсједник Народне скупштине Ивица Дачић на скупу који се одржава на Брду код Крања.
Ивица Дачић (Танјуг/Милош Миливојевић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Танјуг/Милош Миливојевић)Фото: ТАНЈУГ

Ивица Дачић поручио је, послије прве сесије састанка предсједника парламената држава Западног Балкана, да Србија не прихвата једностране акције Приштине.

- Нисмо сагласни са једностраним актом проглашења независности тзв. Косова, нисмо сагласни што су неке државе признале тзв. Косово. Желимо да наставимо дијалог, али нисмо сагласни ни да се тензије изазивају једностраним акцијама Приштине. Та пракса мора да буде елиминисана као начин понашања - поручио је Дачић на скупу који се одржава на Брду код Крања.

Позвао је привремене власти у Приштини да се врате за преговарачки сто, а не да се претварају да Бриселски споразум не постоји, јер, како је истакао, тиме се руши и кредибилитет ЕУ.

- Србија је спроводила Бриселски споразум, а сада долазимо у ситуацију да се на тај документ гледа као на папир који не постоји. Мислим да ће самит земаља Западног Балкана и ЕУ следеће недеље у Словенији бити прилика да се сва ова питања ставе на дневни ред. Србија је опредијељена за мир, али неће дозволити да се силом рјешавају отворена питања укључујући и питање Косова и Метохије - рекао је Дачић.

Предсједавајући српског парламента је изразио увјерење да би ЕУ требало да гради своју "ауторитативност и кредибилност инсистирајући на имплементацији свега што је договорено".

- Ја сам потписао Бриселски споразум који се већ осам година не имплементира. Не реализује се у смислу формирања Заједнице српских општина, а то смо потписали Хашим Тачи, Кетрин Ештон и ја - нагласио је Дачић.

Подсјетио је да је у Бриселу договорено и да на сјевер КиМ не долазе било какве безбједносне снаге без претходног договора са КФОР-ом, односно НАТО-ом и уз обавјештавање предсједника српских општина на сјеверу КиМ.

Дачић је затражио да се снаге које су сада распоређене у пограничном појасу повуку, да се настави дијалог и да се тежи компромисном рјешењу.

- Ми желимо компромис, желимо договор, али онај који почива на поштовању дијалога. ЕУ би требало да нам каже да ли важи тај Бриселски споразум, јер ако не важи бар да знамо на чему смо. Ми сматрамо да би требало заједно да наступимо и да демонстрирамо да је политика проширења добар лијек за све - закључио је Дачић.