latinica  ћирилица
27/09/2021 |  18:11 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Влада: Обезбиједити услугу лабораторије; Шеранић: Квалитет неупитан (ВИДЕО)

Влада Републике Српске на тематској сједници разматрала је информацији о набавци и коришћењу кисеоника у Универитетско-клиничком центру Републике Српске и болницама у Српској.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Дат је рок од 48 часова да се пронађе лабораторија која ће провјерити квалитет кисеоника. Он је неупитан, а инсинуације да се не ради о медицинском кисеонику апсолутна неистина, саопштено је након састанка ресорног министра са директорима болница. Исти став поновили су и добављачи, који кисеоником снабдијевају здравствене установе.

Тематска сједница у Влади Српске.

На дневном реду квалитет кисеоника који се користи у здравственим установама.

Након вишечасовног засједања, јасна задужења добили су ресорно Министарство, инспекција и највећа здрвствена установа у Српској.

- Влада Републике Српске задужује Министарство здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и УКЦ-ом Српске, у року од 48 часова, обезбиједи услугу лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета кисеоника, а у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у овој установи. Задужују се Министарство и УКЦ да о извршеној контроли квалитета обавијесте Владу - наведено је у саопштењу Владе.

Директори болница окупили су се код Алена Шеранића и одбацили инсинуације о кисеонику као нетачне. Исти кисеоник се, кажу, користи у клиникама у региону и у Европи. Кисеоник, се уз сертификат о чистоћи набавља годинама уназад, а подсјећају и да је он, у пандемији вируса корона, код пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, изузетно важан дио терапије. Потврђују то и у добојској болници.

- Сви пацијенти који добију кисеоник имају бенефит, ми то видимо кроз клиничко праћење пацијента и ја сам имао ковид, био на истом том кисеонику и мислим да је сулудо причати о штетности кисеоника који се користи у нашим здравственим установама - истакао је Славиша Ћелић, шеф Ковид интензивног одјељења у добојској болници.

Квалитет тог кисеоника је неупитан, категоричан је правни заступник четири компаније које кисеоником снабдијевају здравствене установе у Српској, адвокат Горан Василић. Истиче да су му представници бијељинског Милојевић Гиље Гаса, ТГП-а из Петрова, те Краса и ТГТ из Лакташа, дали гаранције да је чистоћа кисеоника 99,5 одсто.

- Тај кисеоник се добавља из Европске Уније и прошао је строге стандарде приликом производње, транспорта и складиштења у Републици Српској - рекао је Горан Василић, адвокат.

Василић упозорава да би због политизације набавке кисеоника, могла да буде доведена у питање даља испорука кисеоника болницама и домовима здравља у Српској.

- Кисеоник који је тренутно на тржишту БиХ, код добављача у Републици Српској, који достављају кисеоник здравственим установама, бојим се да због притиска јавности, не дође до раскида уговора и испоруке у болницама, а онда би евентуално могло доћи до несагледивих консеквенци по здравље људи - додао је Василић.

Да би се избјегла ситуација да болнице остану без кисеоника, Василић је поновио захтјев добављача да се изврши адекватно узорковање кисеоника који се користи у болницама, како би јавност што прије била обавијештена о резултатима анализе.