latinica  ћирилица
27/09/2021 |  18:18 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Рјешење Агенције за лијекове БиХ демантује Станивуковића (ФОТО/ВИДЕО)

Након што је у петак поднио пријаве ненадлежном Окружном тужилаштву Бањалука, против директора УКЦ-а Владе Ђајића и директора италијанског предузећа ТГТ Техногас, са сједиштем у Лакташима - Станислава Чађе, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић данас је, у случају "Кисеоник", пријаве проширио и против премијера Радована Вишковића и министра здравља Алена Шеранића.
Рјешење - Фото: РТРС
РјешењеФото: РТРС

Све због тврдње да кисеоник, који се испоручује здравственим установама, није испитан.

Станивуковића демантује Рјешење Агенције за лијекове БиХ о дозволи стављања у промет медицинског кисеоника ТГТ Техногасу, на којем је потпис директора Агенције Александра Золака.

Након што га је Окружно тужилаштво обавијестило да је пријаву поднио на погрешну адресу, Драшко Станивуковић нову је предао Републичком тужилаштву.

Каже да је све што говори - тачно и да га ухапсе ако износи лажи.

Иако и струка и институције дају одговоре, Станивуковић позива институције да покажу документ, који га демантује.

- Зашто Ђајић не достави доказе? Зашто Шеранић не достави доказе? Зашто Вишковић не достави доказе? Четири године фирма увози кисеоник без дозволе - каже Станивуковић.

Станивуковића прво демантује докумнет италијанске Компаније СОЛ о усклађености и да је ријеч о чистом медицинском гасу.

Друго, Рјешење Агенције за лијекове БиХ из фебруара 2017, а које је потписао ПДП-ов кадар Александар Золак.

Рјешење (фото: РТРС)

Тим рјешењем, предузећу ТГТ Техногас дозвољено је стављање у промет готовог лијека, МЕДИЦИНСКИ КИСЕОНИК УТП, до 13. фебруара 2022.

У образложењу је наведено да се лијек примјењује у здравственој установи секундарног или терцијарног нивоа: "Подносилац захтјева ТГТ Техногас је доставио сву потребну документацију, након чега је урађена позитивна стручна процјена и позитивно одговорено на његов захтјев."

А док Александар Золак и Драшко Станивуковић свакодневно "бомбардују" јавност и узнемирују грађане због наводно неисправног кисеоника, и ми данима покушавамо добити одговоре од директора Агенције.

Рјешење (Фото: РТРС)

На телефонске позиве не одговара.

Тако смо остали без одговора - зашто Золак ово питање покреће баш у овом тренутку, када је Агенција и раније обављала контроле?

И у моменту највеће афере у пандемији "Респиратори"?

Да ли на овај начин компензује свој излаз из афере "Малина"?

Умјесто Золака, о актуелном дешавању са медицинским гасом огласио се бивши службеник Агенције Зоран Јосиповић, који је написао све важеће фармацеутске прописе у БиХ.

Каже да, због непотребне узнемирености грађана Републике Српске, који га питају - да ли могу примити кисеоник у УКЦ-у, има потребу да истакне стручне чињенице.

Каже да је изјава градоначелника Станивуковића потпуно неоснована и да ће морати позвати на одговорност оне који су га потпуно погрешно савјетовали, а он након тога, без стручне провјере, узнемирио јавност и подрио повјерења грађана у здравствени систем Српске: "Градоначелникаова изјава да ТГТ нема дозволу за унутрашњи промет говори поново о великим размјерама незнања и неинформисаности, јер нити једна компанија која производи и дистрибуира медицински гас у БиХ није уписана у Рагистар велепрометника лијекова, па чак ни највећи дистрибутер медицинских гасова у БиХ Месер није уписана у Регистар велепрометника."

Јосиповић наводи да је спорно добити закониту дозволу за производњу медицинских гасова у БиХ, јер се у Агенцији за лијекове БиХ поступа према Правилнику о производњи лијекова из 2014, који је усвојио министар цивилних послова, а Агенцијом од 2016. руководи директор из ПДП-а.

Он је покушао да измјени овај правилник, у смислу посебних услова за медицинске гасове, али их Министарство цивилних послова никада није прихватило.

Драшко Станивуковић и Золак протежирају њемачку компанију Месер, која већ неко вријеме покушава да заузме тржиште Републике Српске, а која је у Федерацији у пандемији постала неприкосновена.

Како сазнајемо, у Сарајеву се иза ове компаније крије бошњачки лоби.

Да ли је Станивуковић звао директора Месера у Сарајеву?

О чему су разговарали и да ли Месер уводи кисеоник од италијанске компаније ТГТ, са сједиштем у Лакташима покушали смо одговор добити од директора Авде Дедића.

И он, као и Золак није одговарао на наше позиве.