latinica  ћирилица
28/09/2021 |  18:59 ⇒ 29/09/2021 | 09:07 | Аутор: РТРС

Обављено узорковање кисеоника који се користи у УКЦ Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Након притисака опозције о исправности кисеоника у здравственим установама, а по налогу Владе, у УКЦ-у Републике Српске узет је узорак кисеоника, који се свакодневно користи у овој здравственој установи.
Узорковање кисеоника  (фото: УКЦ Бањалука) -
Узорковање кисеоника (фото: УКЦ Бањалука)

Инострана лабораторија изузела је узорак за контролу квалитета кисеоника из централне цистерне.

Сутра се очекују резултати о квалитету кисеоника. Из УКЦ-а кажу да је кисеоник исправан, али да га због новоонстале ситуације на залихама имају до сутра увече.

Влада Републике Српске наредила је да се узму узорци за потврђивање квалитета медицинског кисеоника. Данас је то и урађено.

Представници Инспектората Републике Српске присуствоовали су узорковању.

- Тако да смо данас присуствовали узорковању узорака које је извршено од стране именованог тијела из Републике Србије. Процедуре су да ће тијело које је извршило узорковање резултате анализе доставити у најкраћем року - појаснио је Иван Петровић,  в.д. генералног техничког инспектора Инспектората Републике Српске.

Из УКЦ јасни - кисеоник је исправан.

Нема бојазни за пацијенте који се лијече од ковида-19, хроничним болесницима, и родитељима новорођенчати.

- Одговорно тврдим - кисеоник је исправан. Кисеоник провјеравамо на дозаторима на респираторима. Не показује никакве грешке. Имамо клиничку ситуацију када ставимо маску на пацијента и ставимо апарат да мјеримо концентрацију на прсту, истовремено долази до пораста кисеоника и имамо показатеље да ту нема угљен диоксида и штетних материја.Такође, показује колика је сатурација кисеоника - прецизирао је Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске.

Ширење панике никоме није добро донијело. Информације које се преносе становништву о функционисању здравственог система морају бити провјерене и да долазе од стручних лица.

- Влада Републике Српске се не може бавити спекулацијама и не може се бавити полу истинама. Не можете очекивати да предсједник Владе или неко изађе и говори о нечем за шта нема валидан документ. Зато смо тражили референтну установу да покаже ко је  у праву - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Српсеке.

У међувремену, у ишчекивању резултата квалитета кисеоника, стигла је и забрана ТГТ Техногасу од Агенције за лијекове БиХ о испоруци медицинског кисеоника.

У Универзитетско- клинички центар Српске, појашњава генерални директор Владо Ђајић, свака два дана стиже цистерна са кисеоником, који је неопходан за операције, породиље, царске резове, бебе у инкубатору.

Да ли то значи да би за мање од 24 часа пацијенти УКЦ-а могли да остану без кисеоника као лијека?