latinica  ћирилица
11/10/2021 |  10:45 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на самиту у Београду да је више него икада битно радити на мултилатерализму и мултилатералном поретку, за шта се и Србија залаже, те да одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право сваке земље.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је на отварању самита посвећеног обиљежавању 60 година од оснивања Покрета несврстаних истакао да је оснивачима овог покрета идеја била мир, који је основ за развој политичке, културне и привредне сарадње.

Он је рекао да је међународна сарадња, поштујући принципе и повељу УН, једини пут просперитету човјечанства, те напоменуо да је Србија поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми, међу којима су и мир, безбједности, развој и људска права, у складу са Агендом УН.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вулић је истакао да је будућност и интерес свијета у једнаким правима за све, те да је то један од највећих корака напријед које свијет мора да предузме како би преживио.

- Одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право. Свијет је данас много различит него раније, глобализација је учинила свијет мањим и утицала на наше животе. Зато је више него икада битно радити на мултилатерализму и мултилатералном поретку - нагласио је Вучић.

Он је рекао да ниједна држава не може бити изолована и да једино сарадња и солидарност воде просперитету.

- Покрет несврстаних је био и остаје симбол слободољубивог дела свијета који је спреман да се бори за независност, слободу и суверенитет. За то се вриједи борити. А Србија зна колико је та борба тешка - рекао је Вучић.

Он је навео да је најболнија од свих борби за слободу и суверенитет она коју Србија води за очување територијалног интегритета и суверенитета, односно борба за Косово и Метохију.

- Тиме истовремено Србија брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и кључне принципе Покрета - рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија остаје снажно посвећена проналажењу трајног рјешења за Косово и Метохију које ће гарантовати мир и стабилност, наводећи да је то израз њене снаге, а не слабости, те да дијалог нема алтернативу, а да је подршка међународне заједнице кључна за тај успјех.

Вучић је рекао да је Србија поносна на насљеђе СФР Југославије, те на своју неутралност, и на пут ка ЕУ, али да истовремено ради на јачању традиционалних пријатељстава са афричким, јужноамеричких, азијским и другим земљама на истоку, западу, сјеверу и југу.

- Србија је поуздан партнер и спремна да пружи руку пријатељства свима - поручио је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија донирала више од милион вакцина против ковида, од чега више од половине земљама Африка, што ће наставити да чини и убудуће.

- Имате оданог и вијерног пријатеља у Србији. То је пут којим ходамо, без обзира свиђало се то некоме или не, Србија никада неће окренути леђа својим пријатељима - нагласио је Вучић.

Он је рекао да је за Србију привилегија и част што се овај скуп одржава у Београду, који ће, као вишевјековни симбол и раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада и различитих религија, да постане мјесто дијалога и мостова пријатељстава.

Вучић је подсјетио да се визија Покрета заснива на узајамној сарадњи и поштовању народа, гдје нема мјеста доминацији једне државе и народа над другим, истичући да је увјерен да је свијет дијалога, мира и компромиса достижан.

Он је нагласио да принципи Покрета никада нису изгубили значај и важност, те да је суштинска улога овог покрета у очувању мира и безбједности у свијету.

- Историја Покрета несврстаних је, увјерен сам, успјешна прича. Али, није довољно присјећати се "златног доба" него поставити и нове циљеве за свеијт динамичних промена - рекао је Вучић.

Повезане вијести:

Самит несврстаних у Београду; Обратио се и Додик

Додик: Протекторат међународне заједнице БиХ довео до распада