latinica  ћирилица
11/10/2021 |  10:37 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Додик: Протекторат међународне заједнице БиХ довео до распада (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обрати се у Београду на Самиту несврстаних, поводом обиљежавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних.
Милорад Додик - Фото: РТС
Милорад ДодикФото: РТС

- Постоји протекторат међународне заједнице који је БиХ довео до распада. БиХ је наметнут високи представник, иако нема одлуке Савјета безбједности о томе - навео је Додик.

Фото: РТРС

Додао је да свјетске силе покушавају да наметну рјешења БиХ, те да је створена клима неповјерења.

Додик је указао да су упорно осуђивање само једног народа - српског и упорно повлађивање другом народу - Бошњацима, створили такву климу, потпуно одсуство комуникације и сарадње, те жељу за самоопредјељењем, које једино може вратити пуну стабилност и даљи напредак и у овом дијелу Европе.

- Могуће да овакве изјаве звуче богохулно, али стојим пред вама као представник народа који је увијек био на страни праведника у свим ратовима са којима се регион суочио, а сада пати и трпи због непромишљене и неправедне политике центара моћи који су замислили да се читав један народ слободарски и истинољубиви, може присилити да тихо одумре зарад нечијих циљева скројених у далеким канцеларијама - рекао је Додик.

Говорећи о пандемији вируса корона, Додик је у обраћању рекао да је свијет преживио једну од највећих криза глобалног доба, те да су на почетку пандемије велике земље заборавиле мале.

- На почетку епидемије која је погодила свијет, богате земље су заборавиле на мале, регионалне организације су се понашале као да немају ни стратегију ни ресурсе да помогну како својим чланицама, тако и осталим - истакао је Додик.

Фото: РТРС

Додао је да се свијет сусреће са политичким и војним сукобима, тероризмом, мигрантском кризом и истакао да БиХ није поштеђена тих проблема.

Додик је у својству српског члана Предсједништва БиХ упутио искрене честитке предсједавајућем Покрета азербејџанском предсједнику Илхану Алијеву на племенитој и великодушној одлуци да се овај састанак поводом 60 година великог јубилеја одржи у Београду, јер је тиме исказао поштовање према оснивачима Покрета несврстаних, али и добронамјерно лидерство.

Додик је захвалио и предсједнику Србије Александру Вучићу, као домаћину скупа, на организацији и гостопримству, истичући да је овај скуп најмасовнији мултилатерани догађај у протекле двије године.

Повезане вијести:

Самит несврстаних у Београду; Обратио се и Додик

Вучић: Одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право

Додик се сусрео са предсједником Генералне скупштине УН

Лавров: Морамо избјегавати двоструке стандарде

Путин упутио поруку учесницима скупа Покрета несврстаних у Београду