latinica  ћирилица
11/10/2021 |  09:27 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Самит несврстаних у Београду; Обратио се и Додик (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду се данас одржава Самит несврстаних, поводом обиљежавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних. Самиту присуствује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Самит у Београду - Фото: РТРС
Самит у БеоградуФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању на Самиту да је више него икада битно радити на мултилатерализму и мултилатералном поретку, за шта се и Србија залаже, те да одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право сваке земље.

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је у обраћању да је протекторат међународне заједнице довео БиХ до распада.

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ најављено је да ће Додик имати и више билатералних састанака са званичницима земаља учесница овог дводневног скупа.

Фото: Танјуг

- Велики значај придајемо обиљежавању 60. годишњице Покрета несврстаних, хвала драгом пријатељу, српском члану Предсједништва БиХ, Милораду Додику, што је и данас са нама у Београду - написао је Вучић на свом инстаграм налогу.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Додик је синоћ изјавио да ће на маргинама Самита саговорнике упознати о ситуацији у БиХ са позиције представника српског народа, односно Републике Српске у Предсједништву БиХ.

Фото: РТРС

На Самиту, чији су домаћини Србија и Азербејџан, учествује неколико предсједника и премијера, шефова дипломатија и бројних делегација.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у Београд је дошао као гост скупа у част оснивања Покрета несврстаних, будући да Русија од јула ове године има статус земље посматрача, као и Србија.

На Андрићевом венцу у Београду синоћ је одржана радна вечера коју је уприличио предсједник Србије Александар Вучић, а на којој су били и Додик, Лавров и предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Претходно је одржан састанак Вучића и Лаврова

Са шефом руске дипломатије синоћ је разговарао и српски члан Предсједништва БиХ. Додик је оцијенио да је то био један свеобухватан разговор у коме је било ријечи и о ситуацији везаној за западни Балкан.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)