latinica  ћирилица
11/10/2021 |  07:06 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Самит несврстаних у Београду; Додик: Наступаћу у име Српске и Срба

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоваће Самиту несврстаних, који почиње данас у Београду поводом обиљежавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних.
Припреме за скуп Покрета несврстаних (фото: Video plus / Zorana Jevtić) -
Припреме за скуп Покрета несврстаних (фото: Video plus / Zorana Jevtić)

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ најављено је да ће Додик имати и више билатералних састанака са званичницима земаља учесница овог дводневног скупа.

Додик је изјавио да ће на маргинама Самита саговорнике упознати о ситуацији у БиХ са позиције представника српског народа, односно Републике Српске у Предсједништву БиХ.

- Нећу овдје износити ставове Предсједништва БиХ јер нисам ни дошао у тој позицији. Нисам шарлатан као што су /чланови Предсједништва БиХ Шефик/Џаферовић и /Жељко/ Комшић који покушавају да се лажно представљају, ја се не представљам лажно - рекао је Додик.

Он је поновио да је у Београду у капацитету српског члана Предсједништва БиХ, те да неће ништа изван тога ни рећи, нити преузети обавезу у име БиХ, јер није ту у име БиХ.

- На овај самит смо позвани сва тројица /чланова Предсједништва БиХ/ посебно. Они су рекли да неће, ево ја сам ту, али ја нећу говорити у њихово име, као што они знају отићи у УН или било гдје па причају као да то говори БиХ, што је лажно представљање до мјере безобразлука да игнорише два народа - Србе и Хрвате - навео је Додик.

На Самиту, чији су домаћини Србија и Азербејџан, очекује се учешће неколико предсједника и премијера, шефова дипломатија и бројних делегација.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у Београд је дошао као гост скупа у част оснивања Покрета несврстаних, будући да Русија од јула ове године има статус земље посматрача, као и Србија.

На Андрићевом венцу у Београду синоћ је одржана радна вечера коју је уприличио предсједник Србије Александар Вучић, а на којој су били и Додик, Лавров и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Претходно је одржан састанак Вучића и Лаврова

Са шефом руске дипломатије синоћ је разговарао и српски члан Предсједништва БиХ. Додик је оцијенио да је то био један свеобухватан разговор у коме је било ријечи и о ситуацији везаној за западни Балкан.