latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:06 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Самит несврстаних окупио најважније политичке свјетске личности; Чуо се и глас Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године - Самит којим се обиљежава 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду, уз присуство великог броја страних званичника из више од 105 земаља. Скуп ће трајати два дана, а одржава се на Београдском сајму. На Самиту се чуо став Републике Српске који је пренио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Самит у Београду - Фото: РТРС
Самит у БеоградуФото: РТРС

Шест деценија након првог Самита несврстаних у Београду, у српској престоници окупиле су се делегације из више од стотину земаља, са више од 500 учесника. Међу њима су предсједници, премијери и више од 40 шефова дипломатија. Добродошлицу им је пожелио предсједник Србије Александар Вучић, који истиче да је важније него икад радити на мултилатерализму и мултилатералном поретку, али да одлучивање о сопственој судбини није гријех, него право сваке земље.

Осим пленарног дијела, током самита ће бити одржан и велики број билатералних састанака, као и бизнис форум. Домаћини скупа, на којем је учествовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, су Србија и Азербејџан, који предсједава Покретом несврстаних, a Русија први пут у улози посматрача.

Покрет несврстаних је симбол слободољубивог дијела свијета који је спреман да се бори за независност, слободу и суверенитет, а Србија зна колико је та борба тешка, ово је порука Александра Вучића учесницима самита у Београду.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 Најболнија од свих борби коју Србија води је, каже, она за очување територијалног интегритета и суверенитета - борба за Косово и Метохију.

- Србија остаје снажно посвећена проналажењу трајног рјешења за Косово и Метохију које ће гарантовати мир и стабилност. То је израз њене снаге, а не слабости. Поновићу, дијалог нема алтернативу, а подршка међународне заједнице кључна је за његов успјех - поручио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 Управо су поштовање суверенитета и територијалног интегритета кључни принципи покрета несврстаних. Подсјетио је на њих предсједник Азербејџана, Илхам Алијев који је уз Србију домаћин скупа. У сржи покрета су, каже Алијев, уздржавање од агресије и немијешање у унутрашње послове земаља.

- Принципи Покрета, када би били прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове. Повређивање територијалног интегритета помоћу силе је неприхватљиво - истакао је Алијев.

Мирно рјешавање унутрашњих и међудржавних питања, на самиту је заговарао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који истиче да је добро што се на скупу чуо глас Републике Српске.

БиХ је, каже, земља под протекторатом САД, дијела европских земаља, Јапана и Канаде, удружених у намјери да намећу БиХ своја рјешења и то је, каже, БиХ довело до руба распада. Тако је у БиХ, упозорава Додик, наметнут и високи представник, као синоним тог протектората, који без одлуке Савјета безбједности наставља да блефира своју важност.

Фото: РТС

- Упорно осуђивање једног народа – српског и повлађивање другом – бошњачком, створили су климу неповјерења, потпуног одсуства комуникације и сарадње, те жељу за самоопредјељењем које једино може вратити стабилност овом дијелу Европе. Могуће је да овакве изјаве појединима звуче богохулно, али стојим пред вама као дио народа који је увијек био на страни праведника у свим ратовима, а сада пати због неправедне политике поменутих центара моћи - рекао је Додик.

Предсједник Русије Владимир Путин упутио је поруку учесницима скупа у којој је истакао да је позитивни потенцијал Покрета несврстаних од посебног значаја данас, имајући у виду турбулентну ситуацију у свијету. Све то учесницима самита пренио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је истакао да статус посматрача отвара Русији нову шансу да помогне у рјешавању свих неријешених питања у циљу осигурања мира.

- Не смију се заборавити принципи Уједињених нација. Морају се избјегавати двоструки стандарди, и неопходно је борити се против неоколонијанизма. Неопходно је борити се за заштиту људских права и против тероризма - сматра Лавров.

Фото: Screenshot/YouTube

И заштита здравља становника у пандемији вируса корона, била је једна од тема . Док је Додик указао на то да велике силе нису показале солидарност са малим земљама, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес истиче да је неопходно да се повећа проценат вакцинисаних у свијету.

- Хитно морамо да све земље доведемо до високог процента вакцинисаности. Морамо да мобилишемо земље да бисмо стретегију вакцинације коју имамо претворили у реалност - сматра Гутерес.

Подсјећамо, прва конференција несврстаних 1961. године у Београду, била је на нивоу шефова држава или влада, а идејним творцима сматрају се предсједници Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, Египта, Гане, Индонезије и премијер Индије - Тито, Насер, Нкрумах, Сукарно и Нехру.