latinica  ћирилица
12/10/2021 |  07:08 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Други дан Самита несврстаних у Београду

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године - Самит којим се обиљежава 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља у Београду, наставио је данас пленарно засједање .
Самит несврстаних у Београду (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) -
Самит несврстаних у Београду (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)

Домаћини Србија и Азербејџан подсјетили су на принципе несврстаних, а то је поштовање територијаног интегритета и суверенитета, уздржавање од једностраних акција и одлука те немијешање у унутрашња питања других држава.

Покрет се залаже за економску једнакост и солидарност. Иако далеко од ових принципа покрет истиче да је свијет данас другачији то се видјело на пандемији вируса корона јер земље несврстаних немају исти приступ вакцинама у односу на оне богатије.

Завршна конференција планирана је од 18.00 часова.

Шест деценија након првог Самита у српској престоници окупиле су се делегације из више од стотину земаља, са више од 500 учесника.

Међу њима су предсједници, премијери и више од 40 шефова дипломатија.

Домаћини скупа су Србија и Азербејџан, који предсједава Покретом несврстаних.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који се јуче обратио на Самиту, рекао је да је важно што су се чули ставови Републике Српске.

Додик је истакао да је овај скуп био прилика да се каже да је БиХ земља неслободе и протектората САД, појединих европских земаља, али и Јапана и Канаде.

Српски члан Предсједништва БиХ састао се и са делегацијама Ирака и Азербејџана. Разговарано је о унапређењу привредне сарадње и ангажману компанија из Српске и ФБиХ на обнови инфраструктуре у Ираку.

Додик је разговарао и са предсједником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом.