latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:03 ⇒ 21:11 | Аутор: РТС

Срби са КиМ: Данас је кап прелила чашу; Вучић: Београд је уз вас (ФОТО/ВИДЕО)

Сузавац, шок бомбе, сирене, тешко рањени Срећко Софронијевић у Звечану, који је у болници у сјеверном делу Митровице, десет повријеђених Срба и остаци на стотине испаљених метака, у Митровици и Звечану, то је слика коју су за собом оставили припадници косовске полиције. Предсједник Србије Алксандар Вучић састао се у Рашки са политичким представницима Срба из Космета.
Александар Вучић са  представницима Срба на КиМ (Фото: instagram.com/buducnostsrbijea) -
Александар Вучић са представницима Срба на КиМ (Фото: instagram.com/buducnostsrbijea)

19.56 - На сјеверу Косова и Метохије је мирно, али напето послије акције интервентне јединице косовске полиције у сјеверном дијелу Митровице и у Звечану.

Нема наговјештаја да ће специјалци полиције поново да крену у акцију, али овдашњи Срби кажу да им не вјерују, као ни Аљбину Куртију који је рекао да је, што се тиче њих, акција полиције завршена.

19.22 - Уклоњене барикаде у Митровици и Звечану

Уклоњене су барикаде у сјеверном дијелу Митровице, као и код Рудара у близини Звечана. Помјерени су камиони у сјеверном дијелу Митровице, тако да вуше нема барикада из правца јужног дијела града настањеног претежно Албанцима.

Барикада више нема ни на магистралном путу Косовска Митровица-Рашка код Рудара у близини Звечана, па је омогућен саобраћај, јавио је РТС.

У Звечану и Косовској Митровици сада је ситуација је мирна.

18.36 - Предсједник Србије Александар Вучић затражио је од НАТО савеза да ради свој посао на Косову и Метохији, а од косовских Албанца да не спроводе насиље над Србима, истичући да ће, уколико се терор настави, Србија заштитити животе српске дјеце и у тој борби побиједити.

18.26 - Уклоњене барикаде у сјеверном делу Митровице

Помјерени камиони у сјеверном делу Митровице, нема барикада из правца јужног дијела, јавља дописник РТС-а. 

18.19 - Гренел: Бајден не смије да остане нијем на ситуацију на Косову и Метохији

Изасланик бившег америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да актуелни предсједник Џозеф Бајден не смије да остане нијем на ситуацију на сјеверу Косова и Метохије и позвао на поштовање Бриселског споразума.

- Бриселски споразум је јасан и мора да се поштује - ово је његово кршење. Политичке манипулације неких у Приштини пред локалне изборе на Косову у недјељу морају да престане. Ово је опасно и безобзирно. Џо Бајден не смије да остане нијем на ову ситуацију - навео је Гренел.

17.44 - Вучић у бази Жандармерије у Краљеву

Уколико вас држава позове, а даћемо све од себе да не будете у тој позицији, позваће вас да штитите и чувате наш народ и знам да ћете се не само одазвати, већ ћете ту свету дужност и обавезу обавити на најчаснији начин, поручио је предсједник Србије Александар Вучић у Краљеву у бази жандармерије.

Чуваћемо мир и стабилност готово по сваку цијену, а ако не будемо имали излаз, ако нас нападну, убијају нам људе, онда ћемо морати да заштитимо наш народ, рекао је Вучић.

- То да заштитимо наш народ, значи да ћемо побиједити. Нема предаје, нема повлачења - казао је Вучић, пошто је раније у Рашки разговарао са представницима Срба са Косова и Метохије и представницима Српске листе.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

16.34 - Вучић Србима са КиМ: Београд је уз вас

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је Србима са КиМ да ће Београд увијек бити уз њих.

- Видим какво је расположење, шта год да вас молим знам да ме нећете послушати. Наравно да бих волио да сачувамо мир јер је то од пресуног заначаја. Оно што могу да вам кажем јесте да ће Београд бити уз вас - рекао је Вучић.

16.15 - Предсједник Србије Александар Вучић у Рашки разговара са Србима са Косова и Метохије након јутрошњих инцидената на сјеверу КиМ.

Грађани су од предсједника тражили да их заштити, њихову дјецу и њих, који желе да остану да живе на Косову и Метохији.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

16.04 - Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас поводом најновијих дешавања на сјеверу КиМ да међународна заједница мора да предузме најоштрије мјере да се прекине са једностраним потезима који ће цијели регион довести пред ситуацију "рат или мир".

Међународна заједница, како је рекао, заиста треба да донесе кључну одлуку шта жели на Косову и Метохији - рат или мир.

- Ово што се сада дешава није само ругање у лице читавој међународној заједници, већ представља и покушај застрашивања са крајњим циљем војног освајања сјевера КиМ гдје живе Срби и са додатним циљем да се они протјерају са КиМ - рекао је Дачић за Тањуг.

15.34 - Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Рашки са Србима са Косова и Метохије. 

На почетку састанка, Вучић је рекао да ће саслушати све, колико год да траје, сат или два и да ће одговорити на сва питања. 

Састанку присуствују и министри одбране и унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и Александар Вулин, као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мијсиловић. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

15.28 - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Рашку прије састанка са представницима Срба на сјеверу КиМ да је поводом данашњих дешавања контактирао специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

- Чекам да се сретнем са Србима са КиМ. Контактирао сам Мирослава Лајчака, рекао му шта мислим и завршио разговор. Мислим да су Срби били најузнемиренији - рекао је Вучић за ТВ Прва, пренио је Б92 на свом сајту.

14.50 - Предсједник Србије Александар Вучић стигао је у Рашку на хитан састанак са представницима Срба на Косову и Метохији.

14.03 - Стефановић и Мојсиловић на путу ка Рашки

Потпредсједник Владе и министар одбране Србије Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић на путу су ка Рашки гдје ће присуствовати састанку председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије.

14.00Елек: Тешко повријеђени Србин оперисан, стање тренутно стабилно

13.44 - Епархија: Отворени акт агресије против грађана на етничкој основи

Епархија рашко-призренска позвала је на смиривање ситуације на сјеверу КиМ и најооштрије апеловала да се полицијске снаге хитно повуку јер ситуација може додатно да ескалира.

- Употреба силе од стране албанске косовске полиције, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи и пријети да изазове огромну безбједносну нестабилност - наводи се у саопштењу објављеном на сајту Епархије.

13.22 - Борељ позива на хитан прекид насиља

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ позвао је на хитан прекид насиља  и једностраних потеза на сјеверу КиМ.

13.06 - Курти: Акција завршена, позивам на смирење

Из кабинета премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија саопштено је да је јутрошња акција спроведена "у циљу борбе против кријумчарења" у Приштини, Пећи и Косовској Митровици.

Курти је позвао на смирење у северном делу Косовске Митровице и рекао да је акција косовске полиције завршена.

12.48 - Блокиран саобраћај камионима на магистралном правцу Митровица-Лепосавић код места Рударе. Барикада је од неколико камиона а ту су и окупљени грађани. Недалеко од њих остаци неколико стотина чаура које је испалила полиција.

12.20 - Петковић: Десетине повријеђених, Курти превршио сваку мјеру

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да су десетине људи повријеђене.

Тешко је повријеђен, односно упуцан Срећко Софронијевић, рођен 1985. године, коме се у хируршкој сали у Косовској Митровици боре за живот, наводи Петковић.

Нагласио је да је до овога довело "дивљаштво" Аљбина Куртија, који је, како је истакао, превршио сваку мјеру.

12.00 - Предсједник Србије Александар Вучић упутио се у Рашку на хитан састанак са представницима Срба са Косова и Метохије. Састанак ће се одржати у 15 часова. 

11.51Тешко повријеђен Србин у Звечану

У Звечану је рањен Србин и он се тренутно налази у тешком стању.

- Повреда је нанијета ватреним оружјем,у предјелу грудног коша. Повријеђена му је лопатица и ребро. Он се налази у интезивној њези и у тешком је стању - рекао је хирург Златан Елек, директор КБЦ Косовска Митровица.

11.36 - Брнабић: Позивам међународну заједницу, КФОР и НАТО да хитно реагују

10.51 - Спријечен упад РОСУ у пословне објекте у Косовској Митровици (ФОТО/ВИДЕО)

Послије краћег сукоба полиција и припадници РОСУ повукли су се у јужни дио града.

Јединица за економски криминал при косовској полицијској служби од јутрос спроводи акције на ширем подручју Косова и Метохије, укључујући и сјеверне општине, речено је Срни у Косовској полицијској служби.

Окупљени грађани су бацали каменице, а полиција је узвраћала шок-бомбама.

Током сукоба причињена је материјална штета на више цивилних аутомобила паркираних у главној улици у Косовској Митровици. 

10.01 - Акција косовске полиције у Сјеверној Косовској Митровици (ВИДЕО)