latinica  ћирилица
14/10/2021 |  13:50 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Вучић: Уступање предмета против држављана БиХ чин пријатељства

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је иницијатива Србије да БиХ уступи предмете против држављана БиХ за ратне злочине, једнострани чин пријатељства и порука мира и сарадње, те да у вези са тим у Србији више не постоје тајне оптужнице.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- То је наша једнострана иницијатива. Наши тужиоци разговараће са тужиоцима из БиХ, али ми желимо да пошаљемо поруку мира и сарадње људима у БиХ, прије свега Бошњацима и појединим Хрватима - рекао је Вучић новинарима у Панчеву.

Он је рекао да има више тих предмета у кривичним пријавама, не у оптужницама.

Вучић је рекао да је предмет против бившег ратног истражиоца из Горажда Едина Врања сада у форми оптужнице и да је Србија спремна да га "препусти босанскохерцеговачком тужилаштву и правосуђу да они одлучују".

- Ништа не тражимо од њих. То је наш једнострани акт, једнострани чин пријатељства. Чињеница је да ће послије овог сви људи из БиХ моћи да улазе на територију Србије без бриге да ће бити задржани - навео је Вучић.

Он је истакао да не постоје више тајне оптужнице.

- Код нас нису ни постојале, нити постоје кривичне пријаве за које неко неће да зна, јер смо их у потпуности препустили неком другом - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да је то важна карика у развоју пријатељства у цијелом региону.

- Да ли ће они одговорити истим мјерама или не? Можда хоће, а и ако неће, није важно. Важно је да ми покажемо своју добру вољу и добар однос према Бошњацима, прије свега. Ако то буду умјели да цијене - добро, ако не буду - опет ништа - рекао је Вучић.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је раније данас да се 26 држављана БиХ налази на оптужницама правосудних органа у Србији због ратних злочина почињених над Србима и да је Србија спремна да те предмете уступи правосудним органима БиХ, које ће "имати прилику да покажу како изгледа њихова правда и да ли ће неко бити и осуђен".