latinica  ћирилица
17/10/2021 |  13:45 ⇒ 18:33 | Аутор: banjaluka.net

Милан Тегелтија: Дејтонске гаранције, имунитет и неповредивост функције

Милан Тегелтија, савјетник српског члана Предсједништва БиХ, огласио се поводим пријетњи хапшењем Милорада Додика.
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net) -
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net)

Тегелтијино појашњење преносимо у цијелости: 

С обзиром на најновија дешавања и пријетње хапшењем српском члану предсједништва БИХ, показује се неопходним дати појашњење статуса директно изабраних функционера у БиХ, сходно Дејтонском мировном споразуму који је основ постојања данашње БиХ.

Члан Предсједништва је директно изабрани представник Републике Српске на изборима. Према томе, спада у категорију функционера избраног народном вољом, као суштинским ауторитетом власти, како је то дефинисано документом друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједности и сарадњи у Европи (КЕСС), Копенхаген, 1990. године.

Према томе, у функцији и личности српског члана Предсједништва БиХ садржана је народна воља Репубилке Српске, као коначног ауторитета власти у дијелу који припада Републици Српској.

Заштита те народне воље као коначног ауторитета власти, изражене на изборима, инкорпорирана је у Дејтонски мировни споразум директно, кроз његов анекс 3. (споразум о изборима) члан 6 и документ друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједноати и сарадњи у Еуропи (КЕСС), Копенхаген, 1990. године, а који је директно инкорпориран и наведен у том анексу споразума, децидно у анексу 3. наводећи и цитирајући чак и одредбе ставова 7 и 8 тог документа.

Тај споразум са тим и таквим анексом потписале су стране у Дејтонском мировном споразуму и његовом анексу 3.

Према томе, у конкретном случају те су одредбе директно инкорпориране у правни систем БиХ и за њихову имплементацију им није потребан никакав додатни Закон, па ни Закон о имунитету.

Дејтонски споразум је највиши акт у БИХ и изнад је сваког Закона!

Према томе, имунитет и неповредивост функције српског члана Предсједништва БиХ , као израза народне воље из Републике Српске, која је коначни ауторитет власти, није везана за Закон о имунитету БИХ , већ директно за анекс 3 (Споразум о изборима) Дејтонског споразума, и то члан 6, те документ друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједноати и сарадњи у Еуропи (КЕСС), Копенхаген, 1990. године (која је саставни дио анекса 3).

Тај став 7. који је цитиран у Дејтноском споразуму (анекау3) гласи :
"(7) Како би осигурале да воља народа буде темељ ауторитета власти, државе судионице ће:
(7.9) – осигурати да се кандидати који добију потребан број гласова предвиђен законом прописно уведу у дужност те да им се допусти да тамо и остану све до истека мандата односно престанка њихове службе, на други начин регулиран законом, у складу с демократским парламентарним и уставним поступком."

Положај члана предсједништва је фукнкција директно изабрана на изборима, израз народне воље Републике Српске, као коначног ауторитета власти и сходно томе подлијеже овим одредбама Дејтонског споразума, које се директно примјењују у БиХ.

Ниједан Закон у БиХ не може ограничити нити елиминисати анекс 3 Дејтонског Мировног споразума, нити му одузети право примјене у БиХ.

Због тога би акције усмјерене на хапшење српског члана Предсједништва због ставова које износи у том својству, биле директно кршење Дејтонског мировног споразума и то његовог анекса 3.