latinica  ћирилица
25/10/2021 |  15:20 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Фестивал гитаре од 28. до 31. октобра

Шести међународни фестивал гитаре "Гитар јунајтед" биће одржан од 28. до 31. октобра у Културном центру Источно Ново Сарајево.
6. међународни фестивал гитаре у Сарајеву (Фото: guitarunitedfest.com) -
6. међународни фестивал гитаре у Сарајеву (Фото: guitarunitedfest.com)

Према програму фестивала, предвиђено је одржавање четири концерта.

Програм прве вечери у четвртак, 28. октобра, отвара Иштван Ремер, умјетник из Хрватске и професор Музичке академије у Загребу, доајен гитаристике и класичне гитаре на простору бивше Југославије.

Друге фестивалске вечери у петак, 29. октобра, умјесто раније најављеног концерта фламенко гитаристе Рафаела Андухара наступиће Дани Хернандез, а биће одржана и групна мајсторска радионица.

У свом умјетничком раду Дани Хернандез бави се и фузијом фламенка са џезом, пољем на коме је успоставио сарадњу са значајним умјетницима Рубеном Реболедаом и Пау Мартинезом.

Треће фестивалске вечери у суботу, 30. октобра, наступиће Танос Мичалас, гитариста из Грчке.

У оквиру Шестог међународног фестивала гитаре у недјељу, 31. октобра, предвиђен је "Подијум за младе".

Фестивал "Гитар јунајтед" настао је ради промоције и унапређења гитаристичке и музичке умјетности окупљањем и интеракцијом извођача, предавача, ђака, студената и публике.

Програмска оријентација фестивала, са класичном гитаром у центру пажње, укључује и најразноврсније музичке жанрове, солисте и ансамбле и све што је у вези са гитаром као инструментом.

Први међународни фестивал гитаре "Гитар Фест Сарајево Ист" одржан 2016. године постигао је изванредан успјех и сврстао се у прворазредне догађаје културе у Источном Сарајеву чији је значај превазишао оквире града, БиХ, па и региона.