latinica  ћирилица
28/10/2021 |  11:40 ⇒ 11:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић са кинеским шефом дипломатија: Хвала на подршци

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са министром иностраних послова Кине Ванг Јием, који је у дводневној званичној посјети Србији.
Ванг и Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Ванг и Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Вучић и Ванг су затим предсједавали састанком двије делегације.

- Није ни чудо што наше пријатељство називамо челичним - рекао је Вучић.

- Хвала на подршци територијалном интегритету Србије, као што Србија подржава политику Кине - навео је Вучић, обраћајући се кинеској делегацији.

Том приликом захвалио се на огромним инвестицијама и могућности да Србија учествује у инцијативи Појас и пут.

- У посљедњих пет година ми смо утростручили нашу трговинску размјену, веома сам срећан због тога јер то је огромна корист прије свега за грађане Србије, али вјерујем и Кине - навео је Вучић, казавши да тај податак најбоље описује напредак односа двије земље.

Предсједник је замолио министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића да уручи грађевинску дозволу за пругу од Новог Сада до мађарске границе.

- То је нешто што је био почетак наше сарадње и великих пројеката које је и предсједник Си одобрио. За који дан крећемо у изградњу те пруге која ће да споји Србију са Мађарском, али и цијелом централном и западном Европом. За само три мјесеца већ ћемо моћи да се возимо првом дионицом пруге - најавио је Вучић.

Министар Ванг навео је да се односи Кине и Србије базирају на равноправности.

Раније данас, Ванг се састао са министром спољних послова Николом Селаковићем са којим је потписао Протокол о сарадњи два министарства. Шеф кинеске дипломатије допутовао је јуче у посјету Србији, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је министар Селаковић.

Кинески дипломата се синоћ састао са премијерком Аном Брнабић, предсједником Скупштине Ивицом Дачићем, док је јутрос разговарао са министром спољних послова Николом Селаковићем.