latinica  ћирилица
28/10/2021 |  13:42 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Петковић: Београд инсистира на формирању Заједнице српских општина

Београд ће на првом сљедећем састанку у Бриселу чврсто и непоколебљиво инсистирати на предузимању конкретних корака на формирању Заједнице српских општина, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић у разговору са новоименованим замјеником амбасадора САД у Србији Џоном Гинкелом.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је истакао да ЗСО има за циљ да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији.

Он је саговорника упознао о недавним унилатералним потезима Приштине, који су изазвали тензије на северу Косова и Метохије, што је могло да угрози мир и безбједност на терену, али и у цијелом региону, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Петковић је подсјетио на нелегалне упаде тешко наоружаних јединица Приштине РОСУ на сјевер Косова и Метохије, 20. септембра и 13. октобра, те пуцање припадника ових јединица из ватреног оружја на голоруки српски народ и тешко рањавање Срећка Софронијевића из Звечана.

Он је подсјетио и на случај Ивана Тодосијевића, предсједника општине Звечан, те оцијенио да су сви ови унилатерални потези Приштине само кулминација свакодневних притисака на Србе на Косову и Метохији.

- Нажалост, свакодневне изјаве албанских политичара не дају нам наду да ће се са оваквим провокацијама стати - нагласио је Петковић, изразивши велику забринутост због тога што Приштина не непоштује споразум о енергетици.

Зато је, додао је он, од великог значаја да се Бриселски споразум поштује, јер да је Приштина правовремено примијенила преузете обавезе, наведене кризне ситуације биле би избјегнуте.

Информишући саговорника о резултатима покрајинских локалних избора, одржаних 17. октобра, Петковић је истакао да су Срби пристали да учествују на овим изборима, очекујући неодложно спровођење свих до сада постигнутих договора, а прије свега формирање ЗСО.

Петковић је подсјетио на недавну изјаву главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија да неће доћи до формирања ЗСО, што показује да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да све чини да затвори врата дијалогу.

Он је нагласио да Београд остаје досљедно опредијељен за дијалог као једини начин рјешавања отворених питања, док Приштина, проналажењем изговора за неиспуњавање преузетих обавеза поткопава идеју да је несугласице могуће решавати једино мирним и политичким средствима.

Петковић је оцијено да је подршка САД у рјешавању свих ових питања од великог значаја.