latinica  ћирилица
28/10/2021 |  14:53 | Аутор: Агенције

Сензационално откриће код Жупе- фигурина стара 4.800 година!

Праисторијска фигурина висока шест центиметара нађена је на археолошком локалитету Витковачко поље код Александровца, а прве процјене стручњака указују на то да је настала око 4.800 година прије нове ере.
Древна фигура (фото:S. Babović) -
Древна фигура (фото:S. Babović)

Археолози кажу и да такав артефакт до сада није био познат, јер је фигурина обојена у зелено и црвено, а има и стилизоване чизмице - у црвеној боји!.

Иначе, на овом локалитету је у августу 2019. забиљежено велико откриће једног од најмонументалнијих примјерака винчанске фигуралне пластике - фигурине под именом "Вита", настале између 5.500 и 4.750 године п.н.е. Заслуге за то припадају археологу Сањи Црнобрњи Красић, а Витковачко поље је поново добило на значају, па је Министарство културе Србије помогло прва системска истраживања.

- Пронашли смо још петнаестак фрагмената неких других, великих фигурина, а ова најновија, коју зовемо и "шарена" је, нажалост, затечена без главе. Иначе, прије двије године је праћен само канал који је још централни дио наших сонди и сада је дошло вријеме да сазнамо шири контекст, јер је било много индиција да је у питању читава неолитска кућа, а ископавања су показала да се, највјероватније, ради о комплексу неолитских пећи и огњишта, што је прилично загонетна ситуација - објашњава археолог Адам Црнобрња.

Стручњаци очекују и дијелове друге скулптуре, али је због временских (не)прилика неизвјесно када ће моћи да се похвале новим сензацијама. Јер, археолози немају тенду која би их заштитила од падавина, па посао за ову годину морају да заврше најкасније до 10. новембра. У међувремену, упозоравају да је Витковачко поље, због непрестане градње губи презентациони потенцијал.

На 47 хектара заштићене површине локалитета Витковачко поље, око три километра од Александровца, шездесетих година прошлог вијека су пронађене свјетски значајне статуе Ладy оф Александровац, "Мадам де Витково" и "Венус де Жупа". Откриће "Вите", 2019. - која је с 54 центиметра највиша статуа овог типа косовске варијанте винчансе културе - покренуло је нова истраживања и геофизичким снимањем терена је откривено на десетине праисторијских кућа...