latinica  ћирилица
28/10/2021 |  16:07 ⇒ 16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Марина Абрамовић: Увијек ћу имати времена за Србију

Једна од најутицајнијих уметница перформанса данашњице Марина Абрамовић поручила је, послије признања које јој је додијелила Србија, да ће увијек имати времена да посјети своју земљу и да само треба поново да јој се пошаље позив.
Марина Абрамовић примила златну медаљу за заслуге - Фото: Screenshot
Марина Абрамовић примила златну медаљу за заслугеФото: Screenshot

- Тренутно до 2025. године имам комплетно пун распоред, али ћу увијек имати времена за нашу земљу - рекла је Абрамовићева у Њујорку за Танјуг.

Абрамовићевој, којој је у Њујорку изасланик предсједника Србије, амбасадор Марко Ђурић уручио златну медаљу за заслуге, рекла је и да је веома захвална за то признање и да не зна да ли је била спремна да је добије раније.
 
- Врло је лако критиковати све. Ја не волим да критикујем када нешто добијем - рекла је Абрамовићева оцјењујући моменат у коме јој је додијељена награда ријечима „уијвек је вријеме када треба да буде вријеме“.
 
Каже и да је за њу била веома важна изложба „Чистач у Музеју савремене умјетности“, као и њен повратак у Београд те 2019. године.
 
На питање да ли јој је жао што није раније дошла у Београд, Абрамовићева каже да то није учинила из једноставног разлога – Београд није био спреман за њу.

- Нашим људима увијек странци морају да кажу колико наши људи вриједе да би их признали. То је изгледа наша историја. Врло је жалосно, али је тако - оцјењује Абрамовић.